Garáž můžete nahradit i přístřeškem. Auto ochráníte a ušetříte nemalé peníze

 Exterier 
02. ledna 2021 10:48 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Přístřešek pro auto vyjde levněji než garáž Depositphotos
Ne každý majitel rodinného domu si může z finančních důvodů dovolit postavit garáž. V takovém případě se nabízí postavit pro auto alespoň přístřešek. Vozidlo tak bude rozhodně lépe chráněno, než když budete parkovat na ulici, přitom vás jeho pořízení vyjde podstatně levněji než garáž.

Někdo žije v domě bez garáže, někdo sice garáž má, ale vlastní více aut, takže mu jedna garáž stejně nestačí. Ať je to jakkoliv, přístřešek pro auto je dobré řešení. Svému plechovému miláčkovi tak poskytnete alespoň nějakou ochranu. Stavba vás nezruinuje a navíc přístřešek na auto vybudujete podstatně rychleji než celou garáž.

Lepší nějaká ochrana než žádná

Je pravdou, že pokud budete parkovat auto pod přístřeškem, zřejmě se v zimě nevyhnete rannímu škrábání zamrzlých oken. Na druhou stranu bude vaše vozidlo lépe chráněno třeba před krupobitím nebo před přívaly sněhu. Celkově tak autu poskytne lepší ochranu a tím mu prodlouží jeho životnost. Výhodou přístřešku je také to, že auto je stále venku, nevystavujete ho proto teplotním změnám mezi chladným venkovním počasím a vyhřátou garáží.

Na velikosti záleží

Nejprve se musíte ujistit, že u domu máte pro přístřešek na auto dostatek prostoru. Je jedno, zda si přístřešek pořídíte už hotový, nebo si jej vyrobíte svépomocí, vždy je třeba zaměřit se na jeho velikost. Obecně se dá říct, že pro jeden vůz by měl stačit přístřešek s půdrysem cca 3,2 x 5,1 metru.

Střecha je vhodná

Přístřešek na auto by měl mít střechu. Díky ní vám odpadne práce s čištěním kapoty zaneřáděné od ptáků, auto ochráníte před případnými padajícími větvemi stromů, kroupami a podobně. V létě zase střecha poskytne autu stín a ochrání tak i lak před nežádoucím UV zářením.

Na materiálu nešetřete

Rozhodně se nevyplatí šetřit na materiálu. Sice možná na začátku nějakou tu korunu ušetříte, ale životnost laciných či ošizených materiálů zdaleka nebude stejná jako v případě, že zvolíte třeba přístřešek z masivu. V konečném důsledku tak nic neušetříte, spíše naopak. Materiál samozřejmě volte i s ohledem na místní klimatické podmínky. 

Jde to i svépomocí

Pokud potřebujete ušetřit co nejvíce peněz, můžete si přístřešek na auto postavit i svépomocí. Základem je dobrý projekt, který ideálně posvětí i statik.

U samotného materiálu pro podobnou stavbu se využívají nejčastěji sloupy a vaznice z hranolů 100 x 100 mm a větší, na krokve by pak mělo stačit cca 120 x 40 mm a větší. Střechu zakrývají nejčastěji 18mm prkna (či desky) překrytá bitumenovým šindelem. Podchozí výška by měla být alespoň 220 cm a sklon střechy okolo 17,2 stupně. Právě tyto parametry by ale měl kvůli případnému množství sněhu ve vašem regionu posoudit statik. 

Jak je to se stavebním úřadem

Jestliže plánujete stavět nový dům a víte, že garážové stání budete přistavovat až později než samotnou stavbu domu, je lepší si toto garážové stání nechat do projektu domu zpracovat. Díky tomu se pak při zahájení stavby přístřešku vyhnete jakémukoliv ohlašování na stavebním úřadu.

Není pravda, že když vaše stavba nepřesáhne 25 m2 zastavěné plochy a nebude vyšší než 5 m, nemusíte nic ohlašovat. V případě garážového stání, pergoly nebo altánu sice nepotřebujete stavební povolení ani zjednodušené stavební řízení pomocí ohlášení stavby, ale uzemní souhlas nebo rozhodnutí potřebovat budete. Pokud přemýšlíte nad přístřeškem pro dvě auta, nezapomeňte, že přesáhnout zastavěnou plochu 25 m2 nebude těžké. Jestliže se tak stane, stavební úřad bude požadovat rozsáhlejší dokumentaci. O tom, jak co nejlépe vybrat osvětlení do garáže, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod