Zaizolovat místnost lze i z vnitřní strany. Ušetřete peníze a pusťte se do toho sami

 Rekonstrukce 
29. prosince 2020 10:43 / Pavel Suchý
  11
📷
3 fotografie v galerii
Zaizolovat stěnu zvládnete svépomocí Pixabay
Mít zaizolovaný byt či dům je rozhodně dobré, budete se pak v bytě cítit lépe, a navíc neprotopíte tolik peněz. Ne vždy je ale možné provést izolaci fasády. Naštěstí existuje řešení, izolovat lze totiž i vnitřní stěny.

Pokud se rozhodnete izolovat vnitřní stěnu, můžete to zadat firmě, ale pokud jste zruční, zvládnete to i svépomocí. Musíte jen vědět, na co si dát pozor a jak přesně postupovat. Ze všeho nejdřív si budete muset sehnat potřebné nářadí a také materiál.

Materiál a nářadí

  • minerální izolační desky
  • lepidlo na izolační desky
  • armovací tkanina
  • vrtačka s míchačkou
  • pila ocaska (jemnozubá)
  • žebřík
  • vodováha
  • zednické ozubené hladítko (10 mm ozubení)
  • skládací metr
  • případně zednické ozubené hladítko na jemnou omítku
  • případně hmoždinky

Přípravné práce

U izolace vnitřní stěny se nalepí minerální izolační desky na zeď. Základ musí být rovný, čistý, suchý a nosný. Přiřežte desky pilou ocaskou. Rozdělte lepidlo pomocí zednického ozubeného hladítka (ozubení 10 mm) po celé ploše izolační desky a pročešte ho tímto zednickým ozubeným hladítkem. Výška vrstvy lepidla by měla mít cca 8 mm. Čelní plochy izolačních desek zůstávají bez lepidla. Ať už použijete jakýkoliv materiál, vždy se držte montážních pokynů výrobce.

Položení izolačních desek

První řadu pokládejte obzvláště opatrně – kolmo a tak, ať neutíká. Místa lícování můžete přiříznout na libovolný rozměr pomocí pily ocasky s jemným ozubením. Minerální izolační desky se lepí v kombinaci (rozměr přesazení ≥ 150 mm) s lehkou maltou na základ. Po nanesení lepidla natlačte izolační desky naplavovacími pohyby za potřebného tlaku na povrch zdi. Toto slepení je zásadně nutné pro záruku stavebně fyzikální funkčnosti vnitřní izolace.

Hmoždinky nejsou nutné

Propojení izolačních desek s podkladem vhodným k nalepení pomocí hmoždinek či kotev není nutné. U již opracovaných pískovitých starých omítek naneste jednu talířovou hmoždinku na desku navíc.

Nerovnosti vzniklé skládáním desek přesazením lze snadno vybrousit. Izolační desky můžete na závěr i natřít nebo vyrovnat lehkým tmelem. Pokud budete nanášet omítku, musíte desky předem ještě připevnit kotvami a nanést cca 5 mm silnou armovací vrstvu textilní vložky.

Jak nanést omítku

Výroba armovací vrstvy se realizuje výhradně pomocí lehké malty (lepidla). Natáhněte maltu ve střední vrstvě 5 mm pomocí zednického ozubeného hladítka s ozubením 10 mm na izolační desky. V zápětí se zapracuje armovací tkanina do první třetiny armovací vrstvy. Minimání překrytí tkaniny v oblasti spojů činí 10 cm. Vytvoření rohů proveďte pomocí rohových úhelníků z tkaniny. Jako poslední vrstvu vyztužení můžete nanést dle přání omítku, tapetu, obkladačky nebo barevný nátěr.

Na co si dát pozor

Lehké zátěže do 3 kg vytížení v odstupu 600 mm můžete připevnit přímo do minerálních izolačních desek. K tomu je vhodná plošná hmoždinka. Těžké zátěže se připevňují zásadně do základu. O foukané izolaci jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47