Elektronika je plná bakterií, s jejím čištěním však opatrně

 Technika 
26. prosince 2020 15:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nezapomínejte pravidelně čistit veškerá madla, displeje i knoflíky Depositphotos
Nejenom prach, ale především otisky prstů a bakterie. To vše se v hojné míře usazuje na veškeré domácí elektronice. A té bývá někde skutečně hodně. Víte však, jak ji správně čistit, abyste ji nepoškodili?

Je správné, že v dnešní době myslíte na hygienu a dezinfekci rukou nebo klik od dveří. Ale nebezpečné viry jsou schopné se usadit i na dalších částech vaší domácnosti, jakou je elektronika. Jen si představte, kolikrát denně vezmete do rukou mobil, dálkové ovládání, kolikrát otevřete lednici, kolika tlačítek se dotknete například na myčce nebo pračce. I těmto drobnostem je potřeba věnovat péči. Ovšem mokrým hadrem byste jim spíše uškodili. Jak tedy citlivé části vašich spotřebičů ošetřit?

Zákeřný prach

Pro spotřebiče je škodlivý především prach, který může po nějaké době ovlivnit i jejich funčknost. A asi nejhůře je na tom počítačová klávesnice, která bývá nejenom plná prachu, ale také drobků, bakterií a roztočů. Přeci jen, není asi nikdo, kdo by občas nad ní dokonce nesvačil, že? Alespoň jednou za měsíc ji přetočte a lehce vyklepejte, nebo vysajte. Poté vezměte antibakteriální vlhčené ubrousky, kterými ji vyčistíte a zbavíte nežádoucích bakterií. Nemáte-li po ruce ubrousky, použijte technický líh a vatový tampon.

Myslete na monitory a obrazovky

Ať už jde o počítačovou nebo televizní obrazku, i ta potřebuje pravidelnou očistu. Zapomeňte však na klasický mokrý hadr. Nejprve ji jemně otřete klasickou prachovkou a poté naneste přípravek, který je určený konkrétně pro váš typ obrazovky. Plazmové a LCD obrazovky jsou totiž opravdu velmi citlivé na zacházení. 

Fuj, mobil

Kdybyste si dali mobil pod mikroskop, zřejmě byste se zhrozili, kolik bakterií na něm je. Dokonce více než na záchodovém prkénku. Mobilní telefon totiž patří mezi vůbec nejšpinavější elektroniku, kterou má člověk doma. Proto byste zrovna tento přístroj měli čistit každý den. Můžete použít také vlhčené ubrousky, které je zbaví mastnoty, ale zároveň nepoškodí jejich povrch. A to samé proveďte také s televizními ovladači.

Nenápadná místa

Velké a viditelné plochy zřejmě čistíte pravidelně, ale nezapomínejte také na ta skrytá a drobná místa, jako jsou knoflíky u sporáku či trouby, ovládací panel mikrovlnky, varné desky, myčky i pračky. To jsou místa, která se doslova hemží bakteriemi a viry. Pravidelně také otírejte veškerá madla od ledniček nebo kuchyňských dvířek. Použijte k tomu třeba čisticí ubrousky, které si snadno vyrobíte z pár surovin. Více jsme psali zde. Uvidíte, že vaše domácnost bude skutečně čistá.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47