Jak si praním nezničit péřovou bundu. Na klasické prací prostředky i ždímání zapomeňte

 Tipy a inspirace 
21. prosince 2020 14:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní péřová bunda bývá drahá, stojí i tisíce korun Pixabay
Kvalitní péřové zimní bundy mají velkou výhodu. Jsou lehké a přitom skvěle zahřejí. Ale čištění takové bundy vyžaduje určité znalosti. Díky nim je můžete prát i doma. Jaké?

Zima už je tady. A to znamená vytáhnout zimní bundy nebo si koupit novou. Pokud hledáte opravdovou kvalitu, která vás skutečně zahřeje, určitě investujte do péřové bundy. Taková investice se vám totiž mnohonásobně vyplatí. Navíc dávno neplatí, že péřové bundy potřebují čistírnu. S naší pomocí to hravě zvládnete i doma.  

Perfektní izolace

Stále váháte, proč byste měli kupovat péřové bundy? Jednou z těch největších výhod je perfektní izolační schopnost v poměru s nízkou hmotností. Tato izolace je oproti jiným materiálům, jako je například syntetické vlákno, bavlna nebo vlna, mnohem výrazně vyšší a efektivnější. To by znamenalo, že aby ostatní materiály dosáhly podobných vlastností, musely by být mnohem těžší než ty péřové. Navíc péřové věci jsou mnohem prodyšnější, takže pokud se v nich člověk zapotí, nevlhne zevnitř tak rychle.

Vyperete i doma

Dříve bylo zvykem letět s každým péřovým kouskem do čistírny. To je dnes, díky moderním pračkám, zcela zbytečné. Hravě si s tím poradíte i doma. Nejprve si však dobře pročtěte štítek od oděvu, abyste věděli, jak s ním nakládat. Drobné ušpinění nebo malou skvrnu snadno vyčistíte vlhkým hadříkem s trochou mýdla nebo tekutého pracího prášku. U většího zašpínění neváhejte použít pračku.

Vhodný prací prostředek 

V případě péřových bund napoužívejte standardní prací prostředek. Ty totiž zbavují i mastnoty, což by v případě peří bylo doslova likvidační. Právě díky ní je vám v bundě tak teploučko. Navíc péřové prostředky nejsou nijak závratně drahé. Před praním vyprázdněte všechny kapsy a zapněte zipy, suché zipy i druky. Poté dejte bundu do pračky. 

Žádné ždímání

Správná teplota pro praní péřových bund je mezi 30 až 40 °C. Většina praček už také disponuje speciálním programem určeným pro praní peří. Pokud jej máte (obvykle bývá označen symbolem peříčka), nastavte jej. Před zapnutím pračky zkontrolujte ždímání. Pokud je nastavené, vypněte jej. Věci totiž musíte po vyprání pouze lehce promačkat, ale v žádném případě kroucením ani ždímáním! To by vaše drahá péřová bunda opravdu nepřežila!

Proces sušení

Pamatujte si, že péřové oblečení se v žádném případě nesuší ani na přímém slunci, a už vůbec ne na topení! Peří se totiž snadno přesuší a mohlo by se začít lámat. Nejlepším způsobem, jak usušit svou péřovku, je nechat ji volně na vzduchu. Počítejte s tím, že to může trvat i několik dní. Během té doby nezapomeňte bundu několikrát protřepat ve vodorovné poloze. Nezoufejte, pokud se z peří staly chuchvalce. Během sušení se jej snažte nenásilně oddělovat a rovnoměrně je rozmisťovat v komorách. Jinak vám hrozí, že se v nich budou tvořit plísně. 

Jak u sušičky 

Máte doma sušičku? Ta je pro péřové bundy opravdu ideální. Navíc některé z nich mají program určený přímo na peří, případně můžete zvolit program na outdoorové oblečení. Pokud nemáte ani jeden, nastavte sušení na maximální teplotu 30 °C. Do bubnu můžete přidat také několik sušicích míčků. Ty zajistí, že se peří v komorách rozmístí rovnoměrně a bude hezky načechrané. Nebo zkuste jinou vychytávku, o které jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod