Největším semeništěm bakterií je dřevěné prkénko. Naučte se jej správně dezinfikovat
Asi v každé domácnosti se najde nejedno dřevěné prkénko a některá jsou dokonce stará několik let. A o to více bychom si je měli považovat a starat se o ně. Nestačí je totiž pouze setřít houbičkou a umýt. Uvnitř dřeva se totiž ukrývají tisíce bakterií, dokonce více než na záchodovém prkénku, které mohou být příčinou závažných onemocnění. Základem správné údržby je tedy pravidelná dezinfekce po každém použití.
Plast versus dřevo
O tom, zda jsou hygieničtější plastová, nebo dřevěná prkénka, se vedou neustálé spory. Výhodou plastových prkének je fakt, že do sebe nenesávají pachy a lze je mýt v myčce nádobí. Díky vysokým teplotám se zničí velká část bakterií. To ale platí do doby, než se na prkénku objeví první zářezy. V nich se totiž bakterie dokáží ukrýt, takže ani důkladné oplachování je nezničí. Oproti tomu dřevěné prkénko si s bakteriemi v zářezech poradí samo. Dřevo obsahuje taniny, které umí bakterie přirozeně zlikvidovat. Ale dřevo nelze dávat do myčky na nádobí, kde by se časem zničilo. Proto je potřeba o něj pečovat jiným způsobem.
Rychlý zásah
Dřevěné prkénko je potřeba ihned po použití omýt teplou vodou a odstranit z něj všechny zbytky potravin. Pokud je tam necháte, obzvláště maso, budou se bakterie čím dál více množit, a tím pádem i hůře čistit. Proto prkénko hned omyjte teplou jarovou vodou. Použít můžete i sůl nebo sodu, která prkénko mimo jiné i rozzáří.
Dezinfikujte
To, co byste měli udělat dál, je prkénko po umytí dezinfikovat. Nejlevnějším prostředkem je ocet, který je netoxický a vaše krájecí prkénko odmastí, zbaví skvrn i zápachu a dokonale ho vydezinfikuje. Bohužel, jeho nevýhodou je, že potřebuje dostatek času na to, aby zapůsobil. Velmi účinným prostředkem k dezinfekci je peroxid vodíku. Stačí jím prkénko přetřít a během chvíle máte po bakteriích. Nezapomeňte však krájecí plochu opravdu důklaně opláchnout.
Na zápach sodu
Dostat z krájecí plochy zápach po cibuli nebo česneku bývá kolikrát nadlidský úkol. Tady ani jar nepomáhá. V takovém případě si pomozte citronem. Rozkrojenou půlkou potřete celou krájecí plochu. Kyselá šťáva nejenom zbaví prkénka zápachu, ale také jej vybělí a zbaví starších skvrn. Nemáte-li po ruce citron, připravte si pastu z jedlé sody a vody, která prkénko zbaví nečistot i zápachu. Zbytek pasty můžete použít na vyčištění trouby. Jak na to, jsme psali zde.
Použijte olej
Každé kvalitnější krájecí prkénko je z výroby napuštěno olejem, který jej chrání před praskáním i bakteriemi. Tato ochranná vrstva se však častým mytím odstraňuje. Proto byste tuto vrstvu měli alespoň jednou za rok obnovit. Použijte minerální nebo jedlý olej bez chuti, ne však rostlinný, který časem žlukne. Prkénko potřete a necháte přes noc vstřebat. Druhý den prkénko omyjte a důkladně osušte.