Jak zatopit v krbu, aby oheň dobře a hodně dlouho hořel

 Technika 
06. prosince 2020 13:02 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Správně rozdělat v krbu oheň je um Depositphotos
Možná vám přijde, že na rozdělání ohně v krbu či krbových kamnech není nic složitého. Abyste se ale vyvarovali dýmu a sazí, je třeba dodržet několik pravidel.

Na první pohled se může zdát, že škrtnout sirkou a zapálit krb je hračka, jenže ve skutečnosti vás může krb někdy pořádně potrápit. Podpal shoří, ale dřevo neprohoří? Je dřevo spálené, ale očekávaný výsledek vyhřátého pokoje se nedostavil? Vše záleží na prvním roztopení. Pokud máte zcela nový krb či krbová kamna, úplně první rozdělání ohně by mělo být mírné. Jedině tak žáruvzdorná barva správně vytvrdne. A jak rozdělat oheň v zajetých kamnech?

Čistá kamna jsou základ

Snadno a rychle zapálený oheň vyžaduje v prvé řadě dobře připravené podmínky. Než začnete, vyneste popelník (v případě bezroštových kamen přebytečný popel). Můžete jej přidat třeba do kompostu. Topíte-li pravidelně, jednou za rok nezapomeňte kamna a komín vyčistit od sazí. Pokud používáte smolnaté dřevo, například borové nebo smrkové, pak ještě častěji. Nejenže kamna lépe potáhnou, budou i více hřát. Stačí jen pár milimetrů sazí a výhřevnost rázem klesá o desítky procent – teplo z ohně zbytečně putuje komínem ven místo toho, aby vyhřívalo váš domov.

Důležité je suché dřevo a přívod vzduchu

Pro kvalitní podpal potřebujete především dobře vyschlé dřevo a přívod vzduchu. Jestli máte v topeništi nedostatek kyslíku, zjistíte jednoduše – v kouři vznikají škodlivé látky a saze, které vám zanášejí komín i topeniště. U správně postaveného krbu i krbových kamen je počítáno s primárním i sekundárním přívodem vzduchu a správně nadimenzovaným komínem, proto se o množství vzduchu v topeništi téměř nemusíte starat.

Pokud připravujete podpal, jako první otevřete přívody vzduchu na maximum. Základ ohně vytvořte z velkých polen (ne z kulatiny), střed můžete vyplnit tradičně novinovým papírem (který ale může zapříčinit špinění skla) nebo můžete použít i eko podpalovač. Mezi jeho výhody patří především to, že dlouho hoří, neuvolňují se z něj žádné škodlivé látky a především již nemusíte shánět žádné drobné třísky, protože tento dřevitý smotek napuštěný parafinem zvládne podpálit i menší polena. Pokud podpalovač nepoužijete, musíte si obstarat drobné třísky, které dobře vzplanou. Nejlepší jsou smrkové třísky. Nezapomeňte, že dřevo musí být dostatečně proschlé (vlhkost pod 20 %) a v naskládaném podpalu musí být dostatečný prostor pro vzduch.

Po zapálení takto připraveného ohniště zavřete dvířka a vyčkejte, až tato první várka vyhoří na žhavé uhlíky. Tyto uhlíky vytvoří kvalitní základ pro další přikládání, přitom už je nahřátý komín i samotná kamna. Kombinací měkkého a tvrdého dřeva docílíte stabilní výhřevnosti. Po dalším přiložení a rozhoření plamene nepozapomeňte z důvodu bezpečnosti uzavřít přívod primárního vzduchu a sílu plamene regulujte sekundárním přívodem vzduchu.

Abyste docílili správného spalování po celou dobu, je vhodné při každém přiložení otevřít přívod vzduchu. Pokud se tak nestane, palivo sice může vzplát, ale s daleko nižší účinností.

Jaké palivo použít

Jako vhodné palivo pro krby a krbová kamna je suché dřevo a brikety (jak ekobrikety z lisovaných pilin, tak z hnědého uhlí – ty ale pro správné spalování potřebují více spodního vzduchu). Při topení se určitě vyhněte domovnímu odpadu, plastům, dřevu s lakem/barvami, černému uhlí či koksu. Tato paliva potřebují pro spalování daleko vyšší teploty než dřevo a brikety, to znamená, že vytvářejí nebezpečné zplodiny a daleko větší žár, který kamna poškodí.

Měkké dřevo dobře vzplane a vytváří ideální prostředí pro hoření tvrdých dřevin. Naopak tvrdé sice chytá pomaleji, ale na druhou stranu má daleko vyšší výhřevnost.

Ideální dřevo do krbu má méně než 20 % vlhkosti, což odpovídá přibližně tomu, kdy je dva roky uskladněno a postupně vysychá. Dřevo s touto vlhkostí je ideální na zátop.

A co třeba smrkové či jedlové dřevo? Krásně voní a pěkně v kamnech praská. Tyto druhy dřevin obsahují velké množství pryskyřice, díky čemuž rychle hoří, jsou ideální na podpal, ale často také mohou za čmoud a zvýšené množství kouře z komína. Proto  odborníci doporučují dřevo při výběru pořádně prohlédnout a při zvýšeném množství pryskyřice raději zvolit jiné poleno. O výhodách a nevýhodách krbu v ložnici jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008