Na výběru chladničky si dejte opravdu záležet. Můžete tak ušetřit spoustu peněz

 Interier 
02. prosince 2020 09:37 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Lednička je součástí většiny moderních domácností Depositphotos
V civilizovaném světě snad nenajdete domácnost, ve které by chyběla chladnička. Jsou k dostání v různých velikostech a disponují celou řadou funkcí od těch nejzákladnějších až po ty nadstandardní. Pořídit novou chladničku ovšem není jen tak. Jak se ve všech funkcích vyznat a která je pro vás ta nejlepší?

Chladnička patří mezi jeden z nejdůležitějších spotřebičů ve většině domácností. Její roční provoz vás stojí tisíce korun, ovšem při odkládané opravě poruchy se tato částka může i zdvojnásobit. I výměna chladničky je většinou levnější variantou než roční účet za spotřebovanou energii.

Odhady říkají, že jen velmi málo chladniček je mladších tří let. Průměrně se věk chladniček pohybuje dokonce až kolem patnácti let. Možná se jedná i o váš spotřebič, který pomalu, ale jistě dosluhuje a vy jste si čím dál tím jistější, že přišel čas pořídit nový. Před koupí je ale potřeba zvážit hned několik faktorů.

Rozměry chladničky

Prvním ukazatelem, který je potřeba zvážit, je jednoznačně velikost chladničky. Pokud nepřestavujete celou kuchyni, ale jen vyměňujete spotřebič, máte dán konkrétní maximální prostor, do kterého se musíte vejít. Rovněž je potřeba přihlédnout k tomu, kolik lidí bude chladničku využívat. Jedna osoba by měla mít v chladničce k dispozici zhruba 50-70 litrů. Každý má také odlišné stravovací návyky a jinou frekvenci nakupovaní. Při stanovování velikosti chladničky přihlédněte ke všem třem ukazatelům.

Jaká volit dvířka

Většina chladniček má možnost změnit otevírání dveří, tudíž si téměř vždy můžete vybrat, na kterou stranu vám otevírání vyhovuje více, abyste si například nezničili přilehlou stěnu. Na výběr máte také z jednodveřových chladniček, které jsou ovšem bez mrazáku. Pokud máte rodinu, vhodnější pro vás bude lednička kombinovaná, tedy dvoudveřová. K dispozici má vždy mrazák, a to buď nahoře, nebo dole. Nejluxusnější jsou v tomto ohledu chladničky americké, které mají dvojkřídlé dveře a chladicí část je tak umístěna přímo vedle té mrazicí. Často u ní můžete vidět i výrobník ledu.

Vnitřní uspořádání

Na trhu je celá řada chladniček s různorodým vnitřním uspořádáním. Každému ovšem vyhovuje něco jiného, tak je potřeba dopředu důkladně zvážit, co budete do chladničky dávat nejčastěji. Často jsou uvnitř umístěny skleněné police, které se dají přemístit dle vašich potřeb, jeden či dva plastové šuplíky, nebo kovový držák na nápoje.

Energetická třída

Chladnička je v provozu po celý rok a pro vaši peněženku tak představuje asi největší nápor. Staré nehospodárné chladničky vás mohou stát zbytečně mnoho peněz navíc. Nejmodernější chladničky třídy A+++ jsou mnohem úspornější, jelikož mají asi jen třetinovou spotřebu. Energetický štítek by pro vás proto měl být rovněž důležitým bodem v rozhodování.

Roční spotřeba

U každé ledničky se můžete dočíst, jakou má spotřebu energie i odhadované náklady chlazení za rok. Částka se pohybuje v řádu tisíců, a proto je dobré vzít tento ukazatel v potaz.

Hlučnost

Možná by vás vůbec nenapadlo, zjistit si hlučnost vaší nové chladničky. To poslední, co chcete slyšet, je otravné vrčení. Tichý spotřebič oceníte hlavně přes noc. Doporučuje se volit chladničky s hlučností do 39 dB, což je chladnička, o které nebudete ani vědět, že ji máte. Tedy co se hluku týče.

Speciální funkce

Pokud vám nevadí, že si trochu připlatíte, doporučujeme zvážit i následující funkce. Nejsou nezbytné, ovšem dokáží udělat spoustu věcí za vás. Více jsme se o speciálních funkcích rozepisovali zde.

NoFrost

Kolikrát se vám stalo, že vám chladnička začala zevnintř omrzat. Tento problém vám pomůže vyřešit beznámrazová lednička, ve které díky ventilátoru a suchému vzduchu k námraze docházet nebude. Beznámrazovou technologii doporučujeme volit jak v chladicí tak v mrazicí části. Věřte, že vám to ušetří mnoho práce, ale i peněz. Námrazou porostlý spotřebič má totiž mnohem vyšší spotřebu, což se může neblaze podepsat na vašem ročním účtu za elektřinu.

SuperCool

Pokud jezdíte pravidelně na velké nákupy a chladničku jednou za týden doslova napěchujete odshora až dolů, je pro vás funkce SuperCool jasnou volbou. Jakmile se totiž lednička přeplní potravinami pokojové a vyšší teploty, spustí se funkce, která automaticky sníží teplotu chlazení, čímž udrží potraviny déle čerstvé.

SuperFrost

Další automatická funkce, která se při vložení potravin do mrazáku sepne, rychle vše zmrazí a poté se sama přepne do původně nastaveného režimu. Díky rychlému zmrazování také udrží potraviny více vitaminů.

Antibakteriální ochrana

Díky speciální povrchové úpravě nebo antibakteriálnímu filtru nedochází v chladničce k šíření mikroorganismů. Čistota vaší chladničky je tak mnohem vyšší, aniž byste ji museli pravidelně drhnout savem.

SMART chladnička

Zvažujete-li inteligentní domácnost, je pro vás SMART chladnička minimálně důvodem k zamyšlení. Díky ní totiž můžete ovládat chladničku na dálku nebo přes Wi-Fi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod