Koberce patří k nejšpinavějším částím domu. Skrývá se v nich řada bakterií, plísní i kvasinek

 Interier 
01. března 2020 08:19 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ložnicový koberec je nejšpinavější část domu Depositphotos
Nemůžete si vzpomenout, kdy jste naposledy vyčistili koberec ve vaší ložnici? Až se dozvíte, jaká malá tajemství se v něm ukrývají, už na jeho čištění nikdy nezapomenete.

Studie odhalila, že naše koberce v ložnici jsou desetkrát špinavější než toaletní prkýnko. Jak je to možné?

Špinavá tajemství ložnicového koberce

Odborníci během výzkumu porovnali koberce z celého domu a zaměřili se hlavně na bakterie, kvasinky a plísně. Koberce pak ještě porovnávali s ostatními domácími předměty.

Z výzkumu vyplynulo, že ložnicový koberec se ukázal jako nejšpinavější část domu. Měl vysokou kombinovanou hladinu bakterií a kvasinek na cm2 a těžkou plíseň.

Nečistoty, plísně i bakterie

Bylo také zjištěno, že oproti koberci v obývacím pokoji měl dvojnásobek nečistot. Zároveň ale studie odhalila, že i koberec v obývacím pokoji měl výrazně více plísní a množství bakterií než podlaha v tělocvičně či sedátko na toaletě.

Podle odborníků to ale není až zas tak velkým překvapením. Lidé totiž čistí koupelnu a toaletu mnohem častěji než koberce. Z psychologického hlediska si všichni myslíme, že je potřeba toaletu čistit důkladněji, a to navzdory množství nečistot, které se každý den dostávají do našich koberců.

Závadnější než naše toalety?

Fakt, že jsou naše koberce špinavější a zdravotně závadnější než naše toalety, je opravdu šokující. Zvlášť v případě, že v domě či bytě bydlí rodina s dětmi, které si velmi často hrají právě na kobercích. Nová studie by tedy měla nyní lidi přimět k tomu, aby svým kobercům věnovali větší pozornost.

Co tedy udělat pro to, aby se v našich kobercích nevyskytovalo tolik bakterií? Především je potřeba je častěji vysávat, ideálně dvakrát týdně. A jednou ročně nechat koberce profesionálně vyčistit.

Pokud profesionální čištění není možné, vyčistěte koberce v pohodlí domova průmyslovými přípravky, ale udělejte to alespoň dvakrát ročně. Dále čtěte: Vyvarujte se při výběru tapet některých častých chyb.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve