Kvůli rozbité hubici nemusíte hned vyhazovat celý vysavač

 Technika 
27. února 2020 10:36 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Náhradní hubice stojí méně než celý vysavač Depositphotos
Ať už máte doma sebekvalitnější vysavač, někdy se vám může stát, že se vám po delším používání rozbije hubice. Pokud je přístroj funkční a nic jiného mu nechybí, byla by škoda vysavač vyhodit. Stačí se porozhlédnout po nové, náhradní hubici. Jak ji vybrat, aby dobře seděla a sloužila?

Někdy stačí na hubici neopatrně stoupnout a může prasknout. Jindy se prasklina vytvoří únavou materiálu. Kdo se někdy pokoušel opravit rozbitou hubici izolepou, asi moc dobře ví, že jde opravdu jen o provizorní řešení. Přitom stačí pořídit ke starému vysavači novou hubici. Musíte ale vybrat správnou, aby k vašemu luxu perfektně seděla.

Nejdůležitější je tvar

Jako nejjednodušší řešení se nabízí poohlédnout se po takzvaných univerzálních hubicích. Jenže tak snadné to zase není. Než vůbec začnete novou hubici shánět, zjistěte, zda má váš vysavač kruhové anebo oválné trubky.

Oválné trubky

Oválné nebo jinak tvarově uzpůsobené trubky jsou trubice speciální a univerzální hubice se pro ně nehodí. Pokud máte starší vysavač nebo jej používáte pouze jako doplňkový a nevyplatí se vám investovat do originální hubice, můžete si za menší peníz pořídit adaptér pro oválné trubky. Jeho prostřednictvím poté připojíte k vysavači jakékoliv další příslušenství o průměru 32 mm.

Atypický tvar

Pokud máte jiné druhy trubek, nikoliv kruhové, je lepší se zeptat autorizovaného servisu, popřípadě prodejce, a zajistit si originální příslušenství vysavače.

Kruhové trubky

Pokud jste zjistili, že máte kruhové trubky, máte vyhráno a můžete se pustit do měření.

Správný průměr

Při výběru vhodné náhradní hubice hraje roli nejen tvar, ale i to, jaký má průměr. Většina výrobců vysavačů dodává vysavače s průměrem 32 až 35 mm, můžete ale narazit i na jiné rozměry.

Správné měření by mělo probíhat tak, že změříte vnější průměr trubky (tam, kde do ní zasunujete hubici). Zde je pravděpodobné, že způvodních 32 mm dostanete 30 nebo 31 mm, to proto, aby bylo možné hubici na trubku nasunout.

Pokud má váš vysavač průměr trubky cca 30 mm, potřebujete hubici s průměrem 32 mm. Pokud je průměr trubky cca 34 mm, potřebujete hubici s průměrem 35 mm. Pokud je průměr větší, je vhodnější zvolit hubici s větším rozsahem 28 až 37 mm.

Měření je otázka několika málo minut, možná jen vteřin, ale ušetří vám to hodně nervů a mnohdy i peněz.

Další parametry

Když už víte tvar a velikost, můžete se zaměřit i na další parametry. Pořídit lze hubici přepínací, vhodnou na všechny druhy podlahových krytin, s kolečky, které usnadňují pohyb po vysávaném povrchu, s čelním i postranním sáním nebo se 100% přírodním vlasem pro jemný úklid pevných povrchů. O tom, co do vysavače rozhodně nepatří, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve