Zalévání orchidejí má svá pravidla. Jen tak vydrží krásně kvést

 Tipy a inspirace 
20. února 2020 11:52 / Eva Vogelová
  5
📷
7 fotografií v galerii
Orchidej je náročná na pěstování  Depositphotos
Orchideje jsou krásně květiny, ale jejich pěstování dá zabrat. Málokomu se podaří udržet rostlinu dlouhodobě na živu. Pokud chcete, aby se vám to povedlo, zjistěte, jak orchidej správně zalévat. Musíte dodržovat určitá pravidla, nemůžete ji zalévat, jak se vám zachce. S takovou by brzy uhynula.

Orchideje potřebují důkladnou péči. Musíte jim najít vhodné stanoviště, správně je zalévat a hnojit. Poradíme vám, jak zalévat orchidej, kterou pěstujete v kůře či v mechu. Měli byste také vědět, jak ji často zalévat a zda je potřebné ji rosit.

Orchidej pěstovaná v kůře

Orchidej není jako běžné květiny, které si libují v klasických zahradnických substrátech. Daří se jí v kůře, ze které čerpá vlhkost. Při zalévání orchidejí není cílem zavlažit kořeny samotné, ale kůru, která je obklopuje. Z toho důvodu nikdy nezalévejte rostlinu seshora konvičkou.

Nachystejte si větší nádobu, do které dáte květináč s orchidejí. Nalijte do ní vlažnou vodu. Když do nádoby orchidej umístíte, voda by měla sahat až po okraj květináče. Nechte ji tam zhruba dvacet minut. Nakonec ji vyndejte a umístěte na její klasické stanoviště. 

Orchidej pěstovaná v mechu

Orchidejím se daří i v substrátu z mechu. Pokud takový máte, můžete orchidej zalévat seshora. Musíte být však velmi opatrní. Nahoře může mech vypadat suše, ale dole bývá často nasáklý vodou.

Nenechte se zmást a nezalévejte rostlinu vždy, když je substrát nahoře suchý. Příliš mnoho vody může orchideji ublížit, protože voda vytlačí veškerý vzduch, který potřebuje k životu. To by mohlo vést k tomu, že vám uhnijí kořeny.

Jak často orchidej zalévat?

Zalévání orchidejí je umění, protože závisí na mnoha faktorech. Musíte řešit, v jaké teplotě je rostlina umístěna, kolik světla na ni dopadá a jaký typ orchideje máte. Podle toho všeho musíte rozlišit, jak často květinu zalévat, což je poměrně složité.

Můžete se řídit obecně platnými pravidly. Druhy orchidejí, které jsou tolerantní k suchu, což je např. cattleya, potřebují vodu zhruba jednou týdně. Ostatním druhům dodejte zálivku jednou za čtyři až pět dnů. Pro všechny orchideje platí, že musejí být vyschlé, abyste je mohli znovu zalít.

Orchidej potřebuje vlhký vzduch

Ruční rosení není pro péči o orchidej stěžejní. Vaším cílem by mělo být, aby se rostlina nacházela spíše ve vlhkém prostředí. Docílíte toho použitím zvlhčovače vzduchu. Pokud jej nemáte, rostlině zajistíte vlhko tak, že ji s květináčem umístíte na kámen, který je posazený ve vodě. Dále čtěte: Vsaďte na sílu bylinek a udělejte si z nich polštář.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve