Noční proud už dávno neexistuje. Úsporu energie nyní zajišťuje něco jiného

 Technika 
12. února 2020 12:26 / Pavel Suchý
  21
📷
4 fotografie v galerii
Noční proud nahradily dvoutarifní sazby Depositphotos
Kdo chtěl v minulosti ušetřit za elektřinu, využíval takzvaný noční proud. To je ale minulost a toto označení už neexistuje. Nahradily jej takzvané dvoutarifní sazby elektřiny.

Kdo chce nějakou tu korunu ušetřit, měl by o dvoutarifní sazbu požádat u svého distributora elektřiny – musí však elektřinou vytápět, ohřívat vodu nebo dobíjet elektromobil.

V době platnosti nízkého tarifu mohou levnou elektřinu využívat i další spotřebiče, nejen například kotel či bojler. Levný tarif se zapíná centrálně pomocí technologie HDO (hromadné dálkové ovládání). Vše funguje automaticky.

Označení levnější energie jako „noční proud“ vzniklo na základě skutečnosti, že byl u dříve používaných sazeb nízký tarif zapínán převážně v nočních hodinách. I dnes běží nízký tarif často právě v noci, ačkoliv u řady sazeb je nízký tarif přepínán i v průběhu dne v závislosti na předpokládaném zatížení sítě či odlehčení sítě.

Bez žádosti to nejde

Jak už jsme řekli, o dvoutarifní sazbu je nutné požádat svého distributora elektrické energie a musíte splnit požadované podmínky – zejména využívat elektřinu pro vytápění nebo ohřev teplé vody. Dvoutarifní sazbu si dnes mohou sjednat i majitelé elektromobilů.

Při žádosti o dvoutarifní sazbu je nutné doložit, že máte doma zapojený například elektrický bojler, tepelné čerpadlo či akumulační kamna. Tyto spotřebiče navíc musejí být nastaveny tak, aby pracovaly jen v době platnosti nízkého tarifu. Všechna nastavení pak musíte při žádosti doložit revizní zprávou. Jakmile však dvoutarifní sazbu získáte, mohou nízký tarif využívat všechny další elektrické spotřebiče v domácnosti.

Jak to funguje

Přepínání mezi nízkým a vysokým tarifem je řízeno centrálně díky technologii HDO  -  hromadného dálkového ovládání. Uživatel dvoutarifní sazby musí být vybaven přijímačem HDO, který spíná patřičné elektrické okruhy a také přepne měření na elektroměru. Odborníci většinou doporučují elektrický rozvod s přijímačem HDO vybavit také dobře viditelnou kontrolkou, která vás na platnost nízkého tarifu upozorní.

Trvání nízkého tarifu určuje dodavatel. Nízký tarif může v závislosti na parametrech dvoutarifní sazby běžet 8 až 22 hodin denně. O ceně tarifu rozhoduje kromě dodavatele i den v týdnu, roční období a účel, ke kterému jste dvoutarifní sazbu získali.

Přesné informace o časech nízkého tarifu zjistíte přímo u svého dodavatele. O tom, že ne všechny rady týkající se úspor energií skutečně fungují, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve