Vyrobte si za pár korun vlhčené ubrousky do domácnosti

 Tipy a inspirace 
06. února 2020 14:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlhčené ubrousky se staly důležitým pomocníkem Internet
Je to praktické. Stačí vytáhnout a utřít. Vlhčené ubrousky nabízí pohodlné a hlavně rychlé použití. Jenže nejsou zadarmo, tedy pokud si je nevyrobíte sami doma.

Přebalování miminek, rychlé odlíčení nebo úklid. S tím vším vám dokáže pomoci kousek buničiny napuštěné příslušným mixem nejrůznějších látek. Kdo objevil jejich výhody, zřejmě už je má neustále doma po ruce. Jedinou nevýhodou vlhčených ubrousků je jejich cena. Napadlo vás, že si je můžete snadno vyrobit i doma? Navíc levně a taky bez chemie.

Bez chemie

Úklidové ubrousky jsou všestranné. Můžete jimi odstranit jakoukoliv skrvnu či prach ze všech omyvatelných povrchů, nábytku nevyjímaje. Jenomže řada z nich bývá napuštěná různými chemikáliemi, které nejen, že nesvědčí pokožce, ale také mohou vyvolat alergickou reakci. Přitom stačí zcela málo. Udělat si vlastní, navíc z ingrediencí, které běžně máte i doma.

Potřebujete

  • velkou roli papírových utěrek
  • 100 ml vysokoprocentního denaturovaného lihu
  • 50 ml přírodního tekutého mýdla
  • 50 ml octa
  • 300 ml destilované vody
  • 50 kapek esenciálního oleje, například levandulového či Tea Tree 
  • nádobu, do které se vejde role papírových utěrek

Jak na to 

Smíchejte dohromady všechny tekuté přísady. Vezměte si roli utěrek, tu rozřízněte napůl tak, aby vám vznikly role podobné toaletnímu papíru. Jednu z nich vezměte a položte ji do misky. Poté ji rovnoměrně přelijte polovinou vytvořené směsi. Nechte deset minut stát, a poté vyjměte roličku tvrdého papíru. Díky tomu můžete tahat vytvořené vlhčené ubrousky ze středu. Hotové ubrousky ukliďte do uzavíratelné krabičky, aby nevyschly, a můžete je začít směle používat.

Rada na závěr 

Vlhčené ubrousky skladujte vždy dobře uzavřené, aby vám nevyschly. Použijte například nádobu z dětských vlhčených ubrousků nebo si můžete koupit speciální plastové dózy určené speciálně na vlhčené ubrousky. Pořídíte je většinou v domácích potřebách či drogerii. Nezapomeňte však na to, že použitý ubrousek nepatří do záchodové mísy, stejně jako další věci. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod