Bez hnojiva se bohatě kvetoucích muškátů nedočkáte. Pomohou suroviny z kuchyně

 Exterier 
04. února 2020 11:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Muškáty jsou náročné na výživu Depositphotos
Muškáty jsou oblíbenou rostlinou, která zdobí okna a balkony českých domácností. Kdo ovšem touží po opravdové záplavě květů, bez hnojiva se neobejde. Můžete si vhodné hnojivo koupit v obchodě, ale klidně si vystačíte i se surovinami, které běžně najdete ve své kuchyni.

Domácí hnojivo na muškáty vyjde nejen nesrovnatelně levněji než to z obchodu, ale navíc bude stoprocentně přírodní a muškátům nesmírně svědčí.

Někdo pěstuje muškáty ze semínek, jiný si na jaře kupuje mladé sazenice. Ať už zvolíte jakýkoliv postup, rostliny je třeba hnojit asi dva týdny poté, co je zasadíte do truhlíku, tedy na konci jara. Tento čas by měl malým muškátům stačit na zakořenění. A pak už hnojivo přidáváte k zálivce prakticky celou sezonu, to znamená až do podzimu. Rostliny můžete zalévat silně naředěným výluhem z dobrého kompostu nebo slepičího zákvasu. Použít lze ale také hnojivo vytvořené z ingrediencí, které máte doma v kuchyni.

Kávová sedlina

Pokud si rádi dopřáváte kávu s lógrem, sedlinu rozhodně nevyhazujte. Díky svému vysokému obsahu dusíku, fosforu, minerálů a draslíku je totiž považována za velmi kvalitní přírodní hnojivo.

Tento typ hnojení ani nevyžaduje mnoho úsilí. Jednoduše sbírejte starou kávovou sedlinu, rozložte ji na staré noviny a nechejte ji vyschnout, aby se pak snadněji rozptylovala. Kávovou sedlinu lze použít k hnojení záhonků, hrnkových, truhlíkových a pokojových rostlin. Obzvláště dobře dělá kávová sedlina nejen muškátům, ale i růžím, andělským trumpetám, oleandrům, hortenziím, rododendronům a azalkám. Jde zároveň o hnojivo šetrné k životnímu prostředí, protože přitahuje žížaly, které uvolňují půdu a obohacují zeminu a rostliny živinami ze svých exkrementů.

Pokojové rostliny snáší tento druh hnojení jen jednou za šest měsíců. Nicméně, venkovní rostliny mohou být hnojeny kávovou sedlinou až čtyřikrát ročně. Nejlepší způsob, jak to udělat, je lehce posypat půdu obklopující rostlinu mletou kávou a pak ji jemně zapracovat do země. U hrnkových a truhlíkových rostlin lze kávovou sedlinu přimíchat do půdy přímo při výsadbě. Jakoukoliv zbylou kávovou sedlinu lze v tenké vrstvě vysypat na kompost.

Droždí

Také droždí lze proměnit v přírodní hnojivo, po kterém budou vaše muškáty doslova výstavní. Drožďová zálivka podpoří jejich kvetení, přitom si tento životabudič uděláte doma doslova za babku.

Postup na výrobu hnojiva z droždí je velmi jednoduchý. Do jednoho litru vody rozdrobte kostku droždí a nechte 14 dní kvasit. Poté roztok zřeďte v poměru 1 : 3 vodou (3 díly jsou vody) a použijte směs při zálivce. Tímto hnojivem můžete zalévat nejen muškáty, ale i ostatní truhlíkové rostliny. A u zeleniny podpoříte drožďovým hnojivem její plody. O tom, jak muškáty pěstovat, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008