Dejte své skříni řád jednou provždy

 Interier 
31. ledna 2020 13:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Uspořádat šatník vám sice zabere čas, ale výsledek bude stát za to Internet
Máte nacpanou šatní skříň i šuplíky k prasknutí? Je čas s tím tedy něco udělat. A to rázný řez. Poradíme vám, jak na to.

Nejlepší by bylo, kdybyste zrovna stáli v prázdné místnosti a mohli si znovu rozvrhnout zcela novou skříň. Ale to se stává jenom párkrát za život. A stejně po čase byste na tom byli úplně stejně. Takže nejlepší je vylepšit stávající stav a hlavně se jej pak snažit udržovat.

Zbytečné pryč

Všechno zbytečné musí pryč. A to platí o oblečení, které již delší dobu nenosíte nebo je potřísněné fleky, co nejdou vyprat. Stejně tak se vzdejte vašich "těsných" džín, na které již roky marně čekáte, než se do nich vejdete. Vyhoďte je, stejně už se dávno nosí jiné.

Sezona do krabic

Pokud jste to doposud ještě nikdy neudělali, je na čase s tím začít. Schovávejte sezonní oblečení. Uvidíte, jak se vaší skříni uleví. Vytříděné oděvy vyperte, nechejte uschnout, případně vyžehlete a pak uložte do textilních pytlů, boxů nebo krabic. Pozor na vakuovací pytle. Sice vám ušetří místo, ale kvůli dlouhodobému stlačení tkaniny může dojít k poškození textilních vláken i dalších materiálů. Navíc, v některých věcech zůstává i po uschnutí určitá vlhkost, takže místo voňavého oblečení byste po pár měsících mohli vytáhnout pěkně zatuchlé hadry.

Chce to řád

I pořádek ve skříni má své zákonitosti. Klobouky, čepice a šály dejte do horních poliček, do prostředních pak patří nejvíce nošené kousky. Pokud vám to prostor dovolí, snažte se skládat do komínků maximálně sedm věcí. Proč sedm? Navršená pyramida se vám nezhroutí a pohodlně vyndáte i spodní kus. Do spodní části si uložte důkladně vyčištěnou obuv. Tedy jenom v tom případě, že nemáte doma prostor pro samostatný botník. Máte-li ve skříni prostor pro ramínka, používejte raději ta s gumovými zoubky na horní hraně, která mají dostatečnou šířku. Žádné oblečení z nich neklouže a hlavně vám na oblečení nezůstanou otlaky.

Nebojte se škatulek

Velmi praktickým pomocníkem jsou různé úložné boxy. Dají se do nich naskládat ponožky, spodní prádlo, rukavice, pásky a další maličkosti. Pořiďte si také multifunkční věšák s oky, na který můžete přehledně pověsit šály a šátky, aniž byste si je zmuchlali. Při ukládání kravat každou nejprve v půlce přeložte a od nejužšího konce srolujte, zabráníte tak jejich deformaci. Nezapomeňte čas od času dát do skříně něco proti šatním molům, třeba snítku levandule. Pokud už vaše oblečení moli navštívili, lze se jich zbavit jednoduchou ekologickou cestou, o které jsme psali zde.

Zachovejte mezery

Máte-li doma obleky nebo kostýmy, dejte je na věšák tak, aby mezi nimi zbyla alespoň čtyřcentimetrová mezera, zabráníte tak jejich pomačkání. Velmi dobrou pomůckou jsou různá látková pouzda nebo plátěné obaly, díky nimž se nebude na tyto drahé věci prášit a hlavně si zachovají svou prodyšnost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod