Kupujete si novou postel? Nedívejte se jen na to, jak vypadá

 Interier 
14. března 2018 15:31 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběru nové postele je potřeba věnovat patřičnou pozornost Shutterstock
Pořizujete si novou postel? Její vhled je samozřejmě důležitý, ale neměl by vás omámit na úkor kvality a funkčnosti. Důležitá je třeba i kvalita konstrukce a samozřejmě pohodlí.

Při výběru rámu dejte přednost dřevu

Rám určuje vzhled vaší postele, proto jeho výběru asi budete věnovat největší pozornost. Přednost dejte přírodním materiálům, jako jsou dřevo nebo kov. Při spánku tělo regeneruje, tak bychom ho neměli v nevětrané místnosti otravovat výpary, které mohou některé méně kvalitní umělé materiály uvolňovat. Je-li rám natřený, zajímáme se čím. Přednost by měly mít výhradně vodou ředitelné barvy a laky.

Vysocí lidé potřebují delší postel

Často o rozměrech postele rozhoduje velikost ložnice. Nebo přemýšlíme o tom, zda si pořídit jednolůžko nebo dvoulůžko. Výběr postele by přitom měla být vždy záležitost individuálního rozhodnutí, neboť každý potřebuje pro kvalitní spánek jiný prostor.

Záleží tedy na tom, co je vám pohodlné, jak moc se v noci převalujete, a to samé platí i pro prostor partnera. Vyhnete se tak nočnímu okopávání i "bitvě" o svou polovinu postele, které vám ubírají na kvalitě odpočinku.

Výběrem příliš krátké postele si dokonce můžeme způsobit zdravotní problémy, proto zvláště vysocí lidé by měli sáhnout po posteli s prodlouženou délkou 210 nebo 220 centimetrů. Minimální délka lůžka se rovná výšce člověka plus nejméně 25 centimetrů. Šířka musí být alespoň 80 centimetrů, ale 90 nebo 100 centimetrů poskytuje víc pohodlí.

Do dvoulůžka patří dvě matrace

Dnes jsou většinou k dostání samostatné rámy postele, do kterých se kupuje rošt a matrace zvlášť. A právě rošt a matrace jsou ve kvalitě spánku nejdůležitější. Výhodou je, že si každý z dvojice, která bude postel používat, vybere podle svých potřeb a preferencí, například co se týká tvrdosti.

Není pravda, že do manželské postele patří velká společná matrace. Naopak, dvojlůžková je poměrně nepraktická a může mít negativní vliv na kvalitu spánku. Čtyři zpevněné strany matrace totiž poskytují páteři a celkově tělu daleko větší oporu než spojená matrace na dvojlůžku, která se časem uprostřed slehne.

Postel nekupujte na internetu

I když je nákup přes internet pohodlný, postel byste měli vybírat osobně. Je totiž nutné si ji osobně vyzkoušet. Pokud nemáte času nazbyt, dbejte při nákupu v e-shopu alespoň na kvalitu použitého materiálu. Když si konečně postel dovezete domů, můžete přemýšlet o tom, kam ji umístit. Inspiraci hledejte třeba v tomto našem článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47