Nebojte se pustit si do interiéru černou. Váš domov bude působit luxusním dojmem

 Interier 
10. března 2018 14:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Černá barva je neutrální a hodí se ke všem jiným barvám Internet
Černá barva rozhodně patří nejenom do módy, ale i do interiérů. A pokud se s ní zachází opatrně, dokáže interiéru dodat punc luxusu a elegance. Je však potřeba ji umět dobře používat.

Černé barvě se také někdy říká královna interiéru. Je to neutrální barva, která se hodí prakticky ke kterémukoliv jinému odstínu. Opravdu nádherně vypadá černá v kombinaci se zlatou nebo oranžovou.

Černé stěny

Pokud jste rozhodnutí, že půjdete do černých zdí, buďte si jisti, že díky tomu se stane váš interiér středem pozornosti. Černá na stěnách totiž působí skutečně vzrušujícím efektem. Zdi mohou být jednoduše natřené či polepené černou tapetou. Tmavé plochy se ale hodí zejména do vysokých místností, s dostatkem světla. Zdůrazněte však jen jednu stěnu. I ta dodá vašemu interiéru neotřelý vzhled. Velice brilantně působí ve formálních pokojích, jako je jídelna či obývák. Na druhou stranu, svůdná černá může být dominantní barvou i ve vaší ložnici, ať už na stěnách, nábytku, povlečení či v doplňcích.

Černá i do malých prostor

Ale ani v malých místnostech se černých zdí nemusíte vzdát. Pouze je potřeba dobře vybírat ostatní prvky tak, aby zjemnily efekt tmavých stěn. Mezi takové pomocníky patří jasné barvy nábytku a dekorací, jako je bílá, červená, zlatá či oranžová. Černá spolu se zlatou nebo světle růžovou vypadá luxusně, s oranžovou nebo tyrkysovou originálně.

V kuchyni dodá punc luxusu

Pokud uvažujete nad černou kuchyní, tak vězte, že bude naprosto špičkově a elitně vypadat v kombinaci s nerezovou ocelí. Tu je ale potřeba správně ošetřovat. Nevíte jak? O tomto tématu jsme psali zde. Netroufáte-li si na černou kuchyň, pořiďte si černou kuchyňskou desku, která se náramně hodí k barevné i dřevěné kuchyňské lince. V tomto případě je důležité se zaměřit na vyváženou kombinaci lesku a matu. Lesk působí velice luxusně a jeho výhodou je, že odráží světlo. Jsou na něm ale vidět nedokonalosti a jeho přemíra působí až sterilně. Mat zase navozuje pocity domáckosti, je jednodušší na údržbu, ale někdy působí mdle.

Hra kontrastů

Černá se dobře kombinuje se zářivými barvami, čímž docílíte trendy vzhledu. Zvolte černou v kombinaci pouze s jednou další barvou, která bude kontrastní, a váš interiér nebude působit chaoticky ani přeplácaně. Pokud máte například černý nábytek, který stojí u stěny,  vymalujte zbytek místnosti světlým odstínem. Díky tomu vytvoříte potřebný kontrast pro dosažení harmonie v prostoru.

Pokud začínáte

Pokud s černou barvou teprve začínáte a máte obavy, že to s ní přeženete, pouštějte ji do interiéru postupně. Začněte od dekorací, jako jsou polštáře, obrazy, sošky atd. Vyzkoušejte některé z následujících tipů, které efektivně zakomponují černou mezi ostatní barvy. Vrstvěte barvy: černá vypadá náramně s neutrálními barvami. Pořiďte si bílou nebo šedou pohovku a přehoďte ji černým přehozem. Pomozte si také exteriérem. Černá dodá zajímavý a originální vzhled i jinak nudnému a zcela běžnému exteriéru. Vyzkoušejte třeba lesklé černé dveře s mosazným kováním.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008