Tyto pytlíky nikdy nevyhazujte. Zachrání i namočený mobil

 Tipy a inspirace 
09. března 2018 10:26 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
V pytlíčku se skrývá velice užitečný pomocník Shutterstock
Málokdo ví, k čemu všemu se hodí malé bílé pytlíčky s potiskem, které se dávají například k novým botám. Ano, slouží proti vlhkosti, ale pokud jich nastřádáte hodně, dobře je využijete i v domácnosti.

Většina lidí si myslí, že je jedovatý, a tak pytlíček "silica gel" obratem vyhodí a víc se s ním nezabývá. To je ale chyba. Obsah pytlíku má totiž v domácnosti široké využití, stejně jako vodka. O té píšeme zde

Uvnitř pytlíku se skrývají malé průhledné kuličky vyrobené z křemičitanu sodného, které slouží proti nechtěnému zvlhnutí v podstatě čehokoli. Můžete je využít tedy ve spíži, například u luštěnin, obilovin, rýže, ale také u koření nebo granulí pro psy.

A když si nechtěně namočíte mobil, tak z něj vytáhněte baterku a karty a tělo telefonu ponořte do misky plné kuliček silica gelu. To ale není vše.

Zamlžené auto

Pokud se vám mlží sklo v autě, je dobré nasypat si do prodyšného pytlíku kuličky silica gelu, které vlhkost uvnitř vozidla pohltí. Díky tomu by se mlžení mělo zmírnit.

Silica gel vám prodlouží také životnost žiletek. Dokáže z nich okamžitě vytáhnout vlhkost, proto se na jejím povrchu nevytváří tak rychle rez a vydrží déle ostrá.

Stále ostré holítko

Holítko stačí po použití uložit do igelitového sáčku nebo plastové krabičky a přihodit k němu pytlík gelu. Bude to fungovat několikrát, ale pak budete muset pytlíček s krystalky vyměnit.

Kromě toho, že si gel poradí se všemožnou vlhkostí, se dá také použít na černající šperky. Pokud je budete uzavírat do krabičky plné krystalků z křemičitanu, budou stále lesklé a jako nové.

A pokud si chcete jít ihned koupit nové boty, abyste v krabici našli první pytlíček tohoto pomocníka, nemusíte. Silica gel je v současné době už jednoduše k dostání v obchodech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve