Korek se nehodí jen do vinných lahví. Poslouží jako skvělá vychytávka nebo dekorace

 Tipy a inspirace 
06. listopadu 2018 16:37 / Veronika Prášilová
  0
📷
9 fotografií v galerii
S korkem se dá v domácnosti kouzlit Depositphotos
Čas od času se asi každému doma nasbírají korkové špunty od vína. Ať jich máte jen pár, nebo klidně pár desítek, vždy si z nich můžete udělat něco zajímavého. A věřte tomu, že díky těmto vychytávkám bude vaše domácnost funkční i zajímavější.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Z korkových špuntů si totiž můžete vyrobit zajímavého pomocníka do kuchyně, stejně jako netradiční designový doplněk do obýváku. Koneckonců, inspirovat se můžete i v naší fotogalerii pod článkem.

Překvapení jménem korek

Pokud se vám doma nahromadily přibližně tři desítky korkových zátek, můžete si díky nim vytvořit velmi užitečného kuchyňského pomocníka. Málokdo totiž ví, že je korek velmi odolný materiál, a to i vůči poměrně vysokým teplotám. Díky tomu si z nich můžete vytvořit báječnou podložku pod horký hrnec.

Vzhůru do tvoření

Určitě byste měli začít tím, že zátky seříznete do stejné výšky. Poté k sobě slepte první tři, čímž vám vznikne střed budoucí podložky. Pak už jen postupně přilepujte další kousky, avšak dbejte na dodržování kruhového tvaru. Jakmile dosáhnete požadovaného průměru, výtvor ještě po jeho obvodu stáhněte kovovou nebo plastovou stahovací páskou.

Tip  

Pokud se rozhodnete špunty k sobě lepit, je rozdíl mezi lepením korkových a umělých zátek. Korkové jsou savé a hodí se na ně chloroprenová lepidla (např. chemopren). Na umělé (polymerové) použijte například vteřinové lepidlo. Ale pozor: tento materiál není vhodný pod horké nádobí.

Rodinná galerie snadno a rychle

Korkové zátky mohou být také skvělým doplňkem. Využít je můžete třeba jako stojánky na rodinnou výstavku fotografií. Jak na to? Zátku vždy nejprve podélně a především rovně seřízněte, poté je ve stejném směru lehce nařízněte, aby se v rýze fotografie udržela.

Tip

Dříve, než se pustíte do řezání korku, doporučujeme je krátce povařit. Tímto procesem změknou a práce s nimi pro vás bude jednodušší.

Korkové zátky můžete využít jako netradiční úchytky na skříňky, bezkonkurenční klíčenky nebo jako nástěnku pro vzkazy či fotografie. O dalších skvělých vlastnostech korku si můžete přečíst také v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum