Mytí oken není příliš populární činností: Jak si práci usnadnit?

 Tipy a inspirace 
02. listopadu 2018 09:28 / Martina Langová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Mytí oken není příliš populární činností Shutterstock
Mytí oken je noční můrou každé hospodyňky. Ale ať chceme či nikoliv, musíme je mýt minimálně dvakrát do roka. Ideálně však častěji. Ve dvoupokojovém bytě se to dá zvládnout, ale jak si ušetřit práci, pokud máme velký dům?

Nejčastěji se okna myjí na jaře a na podzim. Někdo je ještě zvyklý dělat takzvaný předvánoční úklid. Jiný pak dělá velké úklidy i v létě. Nicméně, chceme-li dobře vidět na to, co se děje venku, měli bychom se do pořádného umytí oken pustit hned.

Zaprášená okna navíc nejsou příliš estetickým doplňkem domácnosti. A prach se dnes drží opravdu všude. Zvláště ve městech či na jejich periferiích je problém udržet výhled z domova zcela čistý alespoň pár dní. Poradíme vám, jak to udělat, aby se všechna okna v domě dokonale leskla.

Retro úklid

Můžete se pustit do úklidu, jak se to dělávalo kdysi. Budete potřebovat jarovou vodu, leštidlo, hadřík a noviny. Nejprve omyjete rámy i okna hadříkem namočeným v jarové vodě. Pak nastříkáte leštidlem na okna a doleštíte novinami. Proces zaručený, ale zdlouhavý a velmi únavný.

Jednodušší variantou je pořízení takzvaného chytrého hadříku. Ten nahradí noviny, ale stále nám to moc celkovou práci neulehčí a budeme-li chtít lesklá okna, dost se nadřeme. Na pomoc si můžeme vzít i menší mop na okna, který nám mytí značně ulehčí. Ale stále to není ono. Navíc takový mop místo mytí vlastně špínu po okně jen roznáší. Jak by to tedy šlo jinak?

Chytré umývání

Mnohem lepší variantou je poohlédnout se po chytrých přístrojích, které nám práci značně ulehčí. Naštěstí žijeme v době, kdy takových pomocníků je na pultech obchodů nepřeberné množství a stačí si tedy jen vybrat. Ideální volbou je takzvaný vysavač na okna. Jde o pomůcku, nad kterou budete žasnout, pokud ji ještě neznáte.

Nejprve okna namočíte a pak vysavačem veškerou přebytečnou vodu i se špínou naprosto dokonale vysajete. Výsledkem je čisté sklo bez šmouh. Bez větší práce a námahy. Vysavač je navíc konstruovaný tak, že se bez problémů dostane do všech rohů i zákoutí. Poradí si i s okenními rámy či parapety.

Univerzální pomocník

Špinavá voda se ve vysavači zachytává. Jakmile se naplní, jednoduše ji vylijete a můžete pokračovat v práci. Jakmile umyjete všechna okna v domě, vysavač rozložíte na kousky a lehce opláchnete pod vodou, případně můžete dát i do myčky. To však není všechno. Vysavač na okna toho umí mnohem víc. Poradí si hravě s obklady v koupelně nebo sprchovým koutem. Můžete s ním umýt i okna v autě nebo kuchyňskou linku. Je to zkrátka univerzální pomocník, jehož pořízení do domácnosti se rozhodně vyplatí. Tipů, jak si zjednodušit úklid, však známe více

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve