Máte po zatopení v kamnech plný dům dýmu? Víme, co je špatně
Topit v kamnech není věda, pokud víte, jak na to. Základem úspěchu je správný tah komína. Právě špatný tah komína bývá nejčastějším problémem.
Klíčovou roli hraje komín
Každá kamna mají jiný výkon a jiné parametry, tudíž potřebují komín na míru: ani příliš vysoký ani příliš nízký, dobře vyspárovaný, vyčištěný z předchozího vytápění. U činžovního domu, kde ústí více topidel do jednoho komína, je třeba počítat se změnami tahu, které jen těžko ovlivníte. Možných příčin je hodně a nejlepší cestu, jak problémům s tahem předejít, představuje konzultace s odborníkem – kamnářem či kominíkem.
Jak topit v kamnech
Pokud jste si jisti, že tah komína je v pořádku, může být chyba ve špatném způsobu topení. Obzvláště začátečníci se mohou dopouštět několika chyb. Při zatápění byste měli zkontrolovat, zda jsou uzavřeny čisticí otvory komína a naopak otevřený přívod primárního vzduchu.
Problém může vyvolat i výměník, pokud příliš dlouho ochlazuje topeniště. V takovém případě pomůže instalace spínacího termostatu oběhového čerpadla, nastaveného na teplotu cca 55 °C, případně termoregulačních ventilů na jednotlivé radiátory. Pomoci může i odstavení některých radiátorů do doby, než se kamna rozhoří.
Jestliže máte kamna nová, může být zdrojem kouře a zápachu vypalování ochranného laku – v tomto případě jde o přechodnou záležitost, která rychle pomine. Anebo jste jen špatně naložili do kamen: buď jste dali málo dřeva nebo jste ho špatně srovnali. Úplně vespod můžete dát podpalovač (zkušení topiči to zvládnou bez něj), na něj zmačkaný papír, přes něj tenké třísky, na ně dostatek tenkých polínek a až úplně nahoru několik silnějších polen, aby měl oheň co stravovat, až se rozhoří. Mezi všemi těmito vrstvami musí být dost prostoru, aby tudy mohl volně proudit vzduch.
Čím topit
Topte jedině dobře proschlým dřevem, to má daleko vyšší výhřevnost. Také méně kouří, takže tolik neušpiní sklo na dvířkách. Nejlépe, ale také nejrychleji hoří bříza a smrk, které jsou vhodné na podpal. Nejvyšší výhřevnost má tvrdé dřevo dubové nebo bukové, jež vydrží hořet hodně dlouho. A nejkrásněji voní dřevo z ovocných stromů. O tom, že i skládání a sušení dřeva do krbu má svá pravidla, jsme psali zde.
Jak přikládat, aby to nekouřilo?
To může být u každých kamen jiné podle toho, jak jsou uspořádány ovladače vzduchu. Vždy je ale potřeba před otevřením dvířek nastavit kamna tak, aby šel proud vzduchu zespodu pod rošt.
U nejčastějšího typu kamen, kdy se primární a sekundární vzduch ovládá zvlášť, postupujte takto: nejdřív zavřete sekundární vzduch a otevřete primární. Počkejte, až se plamen rozhoří a proudění vzduchu vytáhne kouř do komína. Potom lehce pootevřete dvířka, čímž znovu přiživíte plamen. Kamna se ještě víc rozhoří a do komína odejde další část kouře. Teprve potom můžete naplno otevřít a přikládat. I tak ale dvířka otvírejte pomalu. Proti nadměrnému kouři pomůže i to, když budete dřevo přikládat až na žhavé uhlíky, nikoliv do otevřeného ohně.