Jak pro své miminko zařídit ten nejkrásnější pokojíček a na co určitě nezapomenout

 Interier 
25. října 2018 08:27 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokoj pro novorozence by měl být zařízen v něžných barvách Depositphotos
Každá nastávající maminka má jistě vysněný pokoj pro svého potomka. Nejde však jen o barvy, vybavení a hračky. Ale celkově je třeba zamyslet se nad tím, aby byl pokojík pro miminko bezpečným místem. Na co byste neměli určitě zapomenout?

Při zařizování se většinou orientujeme na to, aby pokoj hezky vypadal. Byl dostatečně zařízen a poskytoval útulné místo nejen pro malé dítě, ale rovněž například pro kojící maminku, která zde bude trávit hodně času.

Funkční materiály

V první řadě se musíme rozmyslet, jaký pokojík pro své dítě chceme a kolik korun do něj chceme investovat. Jaký nábytek potřebujeme a kterak rozmístíme osvětlení po pokoji. Zapomínat bychom však neměli ani na volbu správných materiálů.

Rozhodně je nutné volit dobře omyvatelné a čistitelné. Nejlépe vybírat takové druhy, které jsou vhodné pro alergiky. Přeci jen je důležité myslet na to, že novorozenec je snadno zranitelný tvor, takže je dobré mu utvořit takové prostředí, kde bude v naprostém bezpečí.

Snadno pratelné materiály

Veškeré textilie by měly mít speciální povrchovou úpravu, jež odpuzuje prach i vodu a snadno se udržuje. Také koberce by měly být pratelné. Nejlépe tedy volte kusové, které je možno vyprat nebo nechat vytepovat. Nábytek by měl být funkční. To znamená, že nepořizujeme zbytečně moc kusů jen proto, že to hezky vypadá. Ale všechno, co v pokojíku bude, by mělo být funkční a využívané. Čím méně nábytku, tím lépe.

Následně pak zbude větší plocha na zemi jako hrací pole. Budete-li pořizovat židli a stůl, poohlédněte se raději po takzvaném rostoucím nábytku. A pokud chcete mít na zdech police, pak je umístěte natolik vysoko, abyste předešli případnému úrazu, jakmile dítě začne chodit. Stejně tak plánujte i úložné prostory. Mělo by jich být dostatek, ale zároveň by měly být schované tak, aby k nim batole nemělo snadný přístup. Pro hračky pak pořiďte speciální boxy s dětskými motivy, krabice nebo koše. Uklidíte do nich téměř vše a pokojík bude vypadat stále uklizený.

Vhodná postel a matrace

I když možná první týdny bude spát novorozenec s vámi v posteli, časem se jistě přemístí do své postýlky. Ta by měla být ideálně z masivního dřeva, případně je možnost kombinace s textilními materiály. Dbejte na to, aby byla pro dítě bezpečná a zároveň tudíž certifikovaná.

Z postele by měly jít sundat bočnice pro dobu, když dítě začne chodit a bude moci postel samo opustit. Dbejte rovněž na výběr kvalitní matrace. Jako nejvhodnější se jeví matrace z kokosových vláken. Je ideální pro spaní a navíc je antialergická. A nezapomeňte také na přebalovací pult. Pokud nemáte speciální přebalovací komodu, pak si pořiďte pult, který jde snadno umístit na postýlku. Značně tím ušetříte místo v pokoji.

Správné osvětlení

O hlavním světle v pokoji nemusí být ani řeči, zde je jasné, že musí jít o silné kvalitní světlo, které pokryje celou místnost. Není však od věci pořídit také nástěnné světlo k postýlce či malou lampičku. Obojí by mělo mít zatemňovací efekt. Navíc můžete pořídit takové, které vyzařuje světlo barevné. Hodí se pak například při kojení, usínání, zklidnění a podobně.

Krásné barvy

I když to bude znít zvláštně, pro novorozence je nejlepší černo-bílý svět. Tvary by měly být geometrické a výrazné. Po druhém měsíci je pak možné zařazovat další barvy. Zcela pestrobarevný svět však nechte na dobu, až bude potomek větší, ideálně po půl roce věku. Postupně pak nadále můžete dětský pokoj vylepšovat už i dle preferencí vašeho potomka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008