Čerstvě namletému koření se nic nevyrovná. Jak vybrat správný mlýnek?

 Interier 
21. října 2018 15:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mlýnek na koření by měl být součástí každé kuchyně Depositphotos
Pokud rádi vaříte, měl by součástí vaší kuchyně být i kvalitní mlýnek na koření. Protože čerstvě namletému pepři, chilli nebo kmínu se žádné koření v sáčku z obchodu nevyrovná. Na mlýnku si pak budete moci namlít i vlastnoručně vypěstované bylinky.

Bez koření vařit nelze a obzvláště některé druhy jsou v kuchyni hodně často používané. Pokud jednou vyzkoušíte čerstvě namleté koření, nebudete už chtít jiné. Skrývá v sobě totiž mnohem víc chuti a vůně než dlouhodobě uskladněné již namleté koření. I proto byste se měli poohlédnout po mlýnku na koření.

V obchodech jsou běžně k dostání některé druhy koření už v mlýnku. Jenže jde o jednorázový mlýnek, který po vypotřebování koření nelze znovu použít. Nehledě na to, že poslední zbytky koření se už obvykle namlít nepodaří a vy tak musíte mlýnek vyhodit i se zbytkem obsahu.

Výhody mlýnku

Když si pořídíte domů mlýnek na koření, získáte skvělého pomocníka. Kromě toho, že vaše jídla budou mít s čerstvě pomletým kořením úplně jiný říz, budete si také moci vytvořit vlastní směs s různou chutí a vůní. O jednoduchosti plnění a nastavení hrubosti ani nemluvě. Mlýnek navíc můžete použít i na čerstvé či sušené bylinky z vaší zahrádky. O tom, jak si voňavé bylinky vypěstovat doma na okenním parapetu, jsme psali zde.

Je libo ruční, elektrický nebo gravitační?

Mlýnek na koření se může stát vaším nepostradatelným pomocníkem v kuchyni. Je třeba ale vybrat ten správný. Vybírat můžete ze tří variant – z ručních, elektrických a z gravitačních.

U klasických ručních si sami točením určujete, kolik koření namelete a také se nemusíte spoléhat na žádné napájení. Elektrické mlýnky jsou napájeny několika bateriemi a jejich ovládání je velmi snadné – mlýnek mele sám po zmáčknutí tlačítka. To oceníte zejména pokud vaříte často a ve větším množství. Další variantou elektrického mlýnku je tzv. gravitační mlýnek. Ten začne automaticky mlít, když ho otočíte hlavou dolů.

Mlecí mechanismus

V obchodech si můžete vybrat mlýnek s kovovým, plastovým či keramickým mechanismem. Keramika i nerezová ocel jsou materiály velmi odolné a nechytají chutě ani pachy. Jsou obvykle kvalitnější než plast. Ať už sáhnete po jakémkoli mlýnku, měl by mít nastavitelnou hrubost mletí, abyste si sami určili, jak jemně či hrubě bude koření namleté.

Materiál mlýnku

Jestli si vyberete nerezový, dřevěný, keramický nebo plastový mlýnek závisí především na vašich preferencích. Nerezový bude určitě bytelnější než plastový, ale i průhledný plast má své kouzlo a výhody. Právě díky jeho průhlednosti vidíte, kolik koření v mlýnku zbývá. Mlýnek na koření by měl ale svým stylem pasovat do designu kuchyně a respektovat její styl, ať už jde o kuchyni rustikální, klasickou nebo moderní. Do moderní kuchyně se hodí atypické tvary, moderní materiály s vysokým leskem nebo výraznější barvy. Mlýnky z nerezu skvěle zapadnou do industriálně laděné kuchyně. Do rustikální kuchyně se zase nejlépe hodí dřevěné mlýnky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod