Záclony dělají byt útulnějším. Vybrat ale správnou není jen tak

 Interier 
17. října 2018 16:23 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Záclony mají nejen praktický, ale i estetický význam Shutterstock
Záclony a závěsy dokáží každý domov příjemně zútulnit, ale také vás skrýt před nevítanými zraky zvědavců. Navíc vkusně vybraná záclona celé okno zkrášlí. Jenže vybrat do bytu správnou záclonu bývá složitější, než se na první pohled může zdát. Poradíme, jak při výběru nešlápnout vedle.

Obecně platí, že máte na výběr ze záclon hotových, šitých souprav či metrážních záclon.

Jak správně zvolit šířku záclony

Pro správnou šířku záclony je důležité nejen změřit šířku okna, ale také vynásobit tuto délku dvakrát až třikrát kvůli řasení. Kromě toho byste neměli zapomenout na založení boků, na které se připočítává ještě aspoň 8 centimetrů. Máte-li okno široké metr a půl, potřebujete záclonu o šířce minimálně tři metry a osm centimetrů.

Kromě šířky záclony je důležitá také její výška. Pokud chcete mít záclonu k parapetu, měli byste změřit vzdálenost od garnýže k parapetu a k tomu připočíst ještě alespoň pět centimetrů na založení a dalších pět centimetrů k tomu, aby záclona přesahovala okraj parapetu. Vypadá to mnohem lépe, než kdyby končila záclona těsně nad parapetem.

Máte-li doma francouzská okna nebo vysoká okna v místnostech s vysokými stropy, pořiďte si záclony až k podlaze. Správnou výšku zjistíte tak, že změříte vzdálenost od garnýže k podlaze. Počítejte s tím, že musíte záclonu nahoře založit a že záclona by se neměla dotýkat podlahy, ale měla by být alespoň dva centimetry nad podlahou. 

Co dát do kuchyně a co do obýváku

Na trhu existuje několik materiálů, z kterých se záclony vyrábí. Setkat se můžete s organzou, voály, hladkými, síťovanými i vyšívanými záclonami.

Do kuchyně se hodí záclona z voály, která je tkaná hustě, je praktická a snadno se udržuje.

Luxusnější dojem vyvolávají jemně tkané záclony z ogranzy, které se hodí zejména do obývacích pokojů a jiných reprezentačních místností. Milovníci jednoduchého stylu si budou libovat v hladkých a síťovaných záclonách. O nejčastějších chybách, které děláme při výběru záclon a závěsů, jsme psali zde.

Jak vybrat vzor a barvu

Rozhodujete se, zda zvolíte jemnou záclonu s geometrickým vzorem, nebo hustěji tkanou s kytičkami? Nevíte si rady? Pak si nejprve v klidu ujasněte, jaký typ interiéru máte. Moderní, klasický, nebo venkovský?

V moderním interiéru se dá experimentovat, určitě se zde hodí geometrické vzory a buď klasická bílá či béžová barva záclony nebo také sytější barvy. Záleží na barvách v interiéru, na barvě podlahy, koberce, stěny i barvě a vzoru závěsů. Nebojte se kontrastů, ale zároveň pamatujte na vyvážení teplých a studených odstínů. Používejte raději více odstínů jedné barvy v místnosti, než abyste kombinovali příliš mnoho barev.

Co se týká motivů a potisků, nepřehánějte to s kombinacemi puntíků a proužků a raději volte jednoduchost.

Důležitá je i délka

Zamyslet se musíte také nad délkou záclony. Měla by být až po zem? Po parapet? Nebo snad končit v půli okna?

Záclony do půli okna jsou spíše trendem, který se hodí ke klasickým interiérům domů, bytů či chalup. Naopak pokud upřednostňujete moderní styl zařízení vašeho domova, tak dáte přednost variantám záclon v delším provedení.

V případě, že dáváte přednost zácloně s délkou pouze do půli oken, tak rozhodně bude vypadat hezky, pokud na parapet okna vystavíte květiny nebo různé dekorace, které se budou hodit například k různým ročním obdobím nebo svátkům. Zajímavou a dnes také moderní alternativou jsou například překřížené záclony nebo záclony uprostřed vykrojené.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47