Chystáte se zařizovat koupelnu? Máme pro vás zajímavé tipy

 Interier 
12. října 2018 14:42 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nábytek je pro vzhled koupelny klíčový Shutterstock
Pokud budujete novou koupelnu nebo rekonstruujete tu původní, vždy musíte všechno pořádně promyslet a proměřit. Výběr koupelnového nábytku nepodceňte, pomůže vytvořit celkový dojem.

Nejdůležitější je znát rozměry vaší budoucí koupelny a umístění všech dveří, oken a případných výklenků. Rozhodně nezapomeňte do plánu zařadit i vedení elektřiny a přípojky na vodu (pračka, vana, umyvadlo atd.). Od tohoto se potom odvíjí výběr zařízení a nábytku. 

Stejně jako je nutné vědět, jestli se vám pod umyvadlo vejde skříňka, tak je důležité i to, z jakého materiálu jsou v místnosti stěny. A to proto, abyste k závěsným skříňkám vybrali to správné uchycení.

Při zařizování koupelny také myslete na to, kde a jak budete mít umístěné topné těleso. Bude to klasický radiátor nebo koupelnový radiátor připevněný na stěně? Je to jen na vás.

Vybírat můžete z nepřeberného množství skříněk, barev, dekorů, korpusů a kování, které si můžete individuálně nakombinovat nebo objednat na míru. Koupelnový nábytek je vyroben tak, aby odolal vlhkému prostředí a vyhovoval i hygienicky.

Materiály

Jedním z materiálů je LDT. Je to laminovaná dřevotřísková deska, jejíž povrch proti vlhkosti chrání fólie nebo lak. Odolnost desky se ještě zvyšuje speciálním oblepením hran, aby vlhkost vůbec neměla šanci do desky proniknout. Platí také, že čím silnější LDT deska je, tím je také pevnější a stabilnější.

Druhým materiálem pro výrobu koupelnového nábytku je dřevovláknitá deska MDF, ze které se nejčastěji vyrábějí dvířka. Tento materiál vám nahradí vzhled masivního dřeva, má hustší strukturu a je tak, co se týče finálních úprav, více flexibilní. Setkáte se nejen s hladkými povrchy, ale také s různými vyřezávanými dekory. Povrch je taktéž chráněn proti vlhkosti fólií nebo lakem.

Lesk nebo mat

Designeři doporučují vybírat spíše povrchy lesklé nebo s dekorem nejen proto, že vypadají luxusněji, ale také proto, že na matném povrchu mohou být vidět otisky. Nábytek ošetřujte čisticími prostředky k tomu určenými.

Koupelnové skříňky

Mnoho variant a kombinací - to jsou koupelnové skříňky, police a regály. Do vaší koupelny se může hodit jak závěsná skříňka, tak i spodní nebo vysoká skříň. Vybírat můžete z variant se šuplíky, poličkami nebo jen s policemi bez dvířek. 

Směr otevírání můžete v případech, kdy se vám zalíbí skříňka s jednoduchým povrchem (půjde bez obav otočit dvířka), sami upravit tím, že vyměníte i umístění kování. 

Některé skříňky, hlavně ty úzké a vysoké, je nutné z bezpečnostních důvodů ještě připevnit ke zdi, aby nedošlo k jejich převrácení. 

Velmi praktickým kusem koupelnového nábytku je zrcadlová skříňka, tzv. galerka. Je to kombinace úložného prostoru se zrcadlem. Když si vyberete variantu se světlem, vyjde vás to nejlevněji. Počítejte ale s tím, že zabudované světlo musí mít instalaci (kabel) vedenou ve zdi.

Vybírejte korpusy včetně kování a kombinujte je s barevnými čely a rukojeťmi.

Umyvadlové skříňky

V případě, že se chystáte vybírat umyvadlovou skříňku, máte dvě možnosti: 

1. Umyvadlo máte nainstalované - výběr vhodné podumyvadlové skříňky budete mít o něco složitější. Skříňku pod umyvadlo budete muset hledat podle tvaru a umístění umyvadla (výška, šířka, otvor pro sifon). 

2. Umyvadlo ještě nemáte - pak máte výběr o to jednodušší. Umyvadlo totiž můžete vybrat rovnou se skříňkou. A to je velmi praktické. Navíc kombinace umyvadla, skříňky a zrcadla vás vyjde nejlevněji.

Variantou je také samostatná deska pod umyvadlo, která slouží jako odkládací prostor, je připevněná na konzolích, ohraněná a potažená fólií.

Koupelnové doplňky

Koupelnu nedělá jenom nábytek, umyvadlo a vana. Koupelnu dělá také spousta malých, ale důležitých pomocníků, které oceníte každý den. Na zeď připevněte háčky a držáky na ručníky a nástěnné sušáky na prádlo, na umyvadlo patří misky na mýdlo a dávkovače, u toalety nesmí chybět držáky toaletního papíru, WC štětky.

Pokud ještě máte v koupelně místo, určitě se vám budou hodit různé úložné boxy, odpadkové koše a koše na prádlo. A nezapomeňte ani na podlahu. Vždy bude příjemné, když z vany šlápnete na koupelnové koberce a předložky. Praktickým doplňkem jsou i různě barevné protiskluzové podložky. O tom, co naopak do koupelny nepatří, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008