Oblečte kuchyň do barev, zlepšíte si chuť k jídlu. Víme, jaká barva je nejvhodnější

 Tipy a inspirace 
07. října 2018 18:30 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Barvy vybírejte opravdu pečlivě, abyste nebyli později zklamaní Shutterstock
Není to jen místnost, kde připravujeme jídlo. Kuchyň by pro nás měla být inspirací. Pokud nás to zde bude bavit a budeme-li se v ní cítit dobře, odrazí se to v konečném efektu i na námi vytvořených pokrmech. Nevěříte?

Barvy vládnou světem a ovlivňují všechno. Počínaje naším rozpoložením, náladou a dokonce třeba chutí pokrmů konče. Chutnala by vám večeře v černé místnosti plné temnoty a šedi? Tak proč si tuhle místnost nerozsvítíte barvami?

Bílá nebo barevná

V barevné kuchyni vás bude hned všechno víc bavit a odrazí se to i na práci, kterou zde budete dělat. Zapomeňte na tmavé barvy, šeď a nudu. Rozsviťte světla i zdi kolem vás. Pro tento účel se nejvíce hodí pastelové barvy, které už samy o sobě dokážou zajistit, abychom měli dobrou náladu a cítili se skvěle.

Teď jde jen o to, jaké barvy zvolit, případně nakombinovat. Všechno je potřeba dělat s mírou – přeplácaná kuchyň bude stejně nevzhledná, jako šedivé blues.

Žlutá podpoří chuť k jídlu

Jde o barvu slunce, a to doslova. Rozsvítí všechno kolem a podpoří všechno nové. Ve žluté kuchyni se vám bude dařit experimentovat i vymýšlet nové dobroty. Ideálně působí v kombinaci s červenou barvou, která se do kuchyně rovněž hodí. Ne sama o sobě, ale v kombinaci rozhodně ano. Žlutá navíc dodává teplo, dynamiku a energii. Žlutou nemusíte mít však všude na zdech, dejte ji třeba jen na dvířka skříněk nebo desku stolu.

Bylinkově zelená

To by bylo, aby se tahle barva do interiéru nehodila! A zvlášť do kuchyně, kde je pro ni místo jako stvořené. Barva bylin, ovoce i zeleniny je pro jídelní místnost jako dělaná. Budete se v její společnosti cítit dobře, optimisticky. Nebojte se ji použít na větší plochy. Pokud ji chcete kombinovat, udělejte to se žlutou barvou. Zelená by však v tomto případě měla mít převahu.

Modrá nuda

Výhodou modré barvy je, že ochladí. Což se při rozpálených spotřebičích může hodit. Alespoň pocitově nás bude modrá chladit. V žádném případě ji však nedávejte na zdi, nemuseli byste se tu cítit dobře. Ač jinak modrá působí klidně. Nebude ve vás probouzet fantazii k tvoření. Modrá je dobrá pouze ve svém tmavším odstínu a jen jako doplněk k jiné barvě. Ideálně červené. Ta je oproti ní zase až příliš dynamická, tudíž se tyto dvě barvy skvěle doplňují a mohou společně fungovat.

Netradiční fialová

Je trendy odstínem pro letošní rok. A mnozí výrobci kuchyní ji nabízejí ve velkém. Není špatnou barvou, ale dávejte pozor na volbu odstínu. Měl by být spíše světlejší a dobře uděláte, pokud jej nakombinujete s bílou či šedou barvou. Fialová podporuje kreativitu i chuť jídlu.

Červená divočina

O rudé barvě už tu řeč byla, buďte s ní velmi opatrní. Do kuchyně se hodí, nikoliv však jen sama o sobě. Kombinovat ji můžete stejně jako fialovou, případně ji využít jen jako doplněk na menších plochách. V žádném případě si nezařizujte celou červenou kuchyň. Nelíbilo by se vám v ní a brzy by vás omrzela. A až budete zařizovat kuchyň, poradíme vám třeba i s výběrem kávovaru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008