Topná sezona začíná. Jak co nejvíce ušetřit?

 Tipy a inspirace 
01. října 2018 09:54 / Petr Vlach
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pohled do plamenů je příjemný a i malá kamna jsou na podzim velmi užitečná Pixabay
Topná sezona je opět tady. Dlouhotrvající vedra jsou zapomenuta a opět je třeba topit. Máme několik důležitých připomenutí, která vám pomohou ušetřit za topení i značné sumy.

Na rozdíl od předchozích let tato topná sezona bude náročnější, neboť stoupá cena energií a také noční teploty poklesly hodně nízko relativně brzy. Bude proto dobré si připomenout některé zásady, které pomohou snížit náklady na topení.

Při přechodovém období užívejte alternativní zdroj

Je skvělé, pokud můžete v přechodovém období, kdy je přes den ještě dostatek slunce, ale v noci je vhodné přitopit, použít alternativní zdroj. Tím mohou být třeba malá kamínka na dřevo. Večer stačí na chvíli rozdělat oheň a užít si teplo, které pomůže dokrýt i tepelné ztráty. Pohled do plamenů je navíc příjemný.

Jiným alternativním zdrojem může být solární panel, který využijeme k nabíjení akumulačních kamen. Získanou energii pak necháme v nočních hodinách vyzářit do prostoru. Ceny solárních panelů klesly před časem až o pětinu, takže pořízení malého systému na střechu domu nemusí být tak nákladné.

Do tohoto období je také vhodné zařadit přípravu jídel v troubě. Vzniklé teplo pomůže také udržovat teplotu v bytě na přijatelné úrovni. Jinou možností je pak použití klimatizačních jednotek v režimu tepelného čerpadla, kdy za relativně málo peněz umí dodat do místnosti teplo z okolního prostředí.

Vyčistěte kotel a komín

V rámci dobré přípravy na topnou sezonu si nechte odborně vyčistit kotel. Získáte totiž mnohem lepší využití odebrané energie než v případě, že je kotel zanesen. Čištění se týká jak kotlů na tuhá paliva, tak kotlů plynových. U těch zanesených pak až deset procent energie přijde vniveč, což je velká škoda.

Ze stejného důvodu je dobré vyčistit i komín. U plynových kotlů zde nebývá problém, ale kotle na tuhá paliva mívají komíny tak zanesené, že se jen obtížně v kotli navodí správné spalování. To s sebou nese pochopitelně další výkonnostní ztráty. Pokud byste se chtěli do čištění pustit sami, můžete se inspirovat článkem zde.

Izolujte

Možná máte rezervy v tom, co by se dalo ještě zaizolovat. I stará okna lze vybavit těsnícími lištami. Ke dveřím patří doléhající prahy. Různé zadní vchody od garáží je také možné obložit izolací či opatřit vrstvou polystyrenu. Když chcete větrat, větrejte intenzivně a krátce. Doporučuje se otevřít v místnosti okno na deset minut. Stěny nestačí ještě prochladnout, ale vzduch v místnosti se vymění.

Topte nepřetržitě

Jakmile dojde k potřebě začít topit, je mnohem výhodnější topit nepřetržitě na nižší teplotu otopné vody. Nepřetržité topení se týká i systémů přímotopných. Jakmile totiž dovolíme místnosti, aby ztratila naakumulované teplo, je energie potřebná k návratu na původní teplotu vyšší než dokrývání tepelných ztrát. Pokud nevěříte, klidně si udělejte domácí experiment a vše si vyzkoušejte a změřte. Je to dané mimo jiné i tím, že tepelná pohoda v místnosti je delší dobu zhoršená, takže máte pak i tendenci topit víc, abyste se zahřáli.

Přejděte na úspornější zdroje tepla

Technologie se vyvíjejí. Pokud jste rozhodnuti kotel vyměnit, zajímejte se o to, abyste nepořizovali kotel levný, ale takový, který vám přinese velkou úsporu. Investujete sice větší sumu na začátku, ale investice se vám vrátí. Nechte si poradit od odborníků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod