Neriskujte! Pohlídejte si před rekonstrukcí všechny nosné stěny

 Rekonstrukce 
25. září 2018 10:32 / Marie Šťastná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při jejich bourání se nevyhnete stavebnímu povolení Pixabay
Chystáte se opravovat starší dům a rozhodli jste se ze tří menších místností udělat jeden velký otevřený prostor? Pozor na nosné zdi! V případě přešlapu by se totiž mohla z rekonstrukce vmžiku stát demolice.

Nosné zdi bývají při rekonstrukcích starších domů největším strašákem. Původní stavební dokumentace jsou často nekompletní, stavení navíc celé desítky let pracovalo. Jedinou zárukou, jak nedopustit, aby se vám během oprav nesesunulo stavení, je zaplatit si statika. Jeho služby nejsou nijak levné, ale bez nich se neobejdete.

Rozdíl mezi příčkou a nosnou zdí

Nosná zeď je každá stěna, která nese více, než jen svou vlastní váhu. Tvoří tedy nosnou konstrukci domu, ve většině případů drží vrchní patro. Zato příčka je svislá nenosná konstrukce, která pouze dělí prostor do jednotlivých místností. Označení nosná příčka je trochu zavádějící. Většina stavebníků má však na mysli vnitřní nosnou stěnu.

Určit nosnou zeď pouze podle šířky není tak jednoduché. Záleží totiž na celkové tuhosti objektu i použitém materiálu. Obecně lze však za nosnou stěnu považovat 30 centimetrů silnou zeď. Příčka bývá široká přibližně o polovinu méně. Kromě pojmenování nosných zdí a příček vás musí před rekonstrukcí zajímat, v jaké jsou kondici. I tuto skutečnost by vám měl sdělit statik. Právě s ním je třeba předem projednat zcela konkrétní záměry.

Jak zpevnit nosnou zeď

Pokud průzkum ukáže, že jsou nosné zdi v pořádku, můžete se směle pustit do rekonstrukce. Jestli však obsahují trhliny, mějte se na pozoru. U starších domů nejsou žádnou výjimkou, vznikají totiž opotřebením. Nebezpečí mohou představovat hlavně hlubší praskliny. Statik vám zřejmě poradí, abyste zdi zesílili stažením či vyztušením konstrukce, podpěrou nebo zvětšením průřezu jednotlivých prvků. Hlavním cílem je zachovat stabilitu domu. Riziko totiž mohou představovat nárazy při rekonstrukci, vyřezávání otvorů pro okna nebo dveře i nástavby nebo přístavby.

Bourání nosné zdi

Počítejte s administrativními průtahy, protože na bourání nosné stěny je potřeba vyřídit stavební povolení. Součástí něj jsou souhlasy sousedů, posudek statika i konkrétní postup, jakým je možné bourání provést. Pokud se tomuto procesu vyhnete, musíte počítat s tím, že vás může kdykoliv kdokoliv nahlásit, a vy pak za nelegální stavbu dostanete pokutu.

Postup bourání se obvykle liší v případě, zda už s nosnou zdí v interiéru nepočítáte, nebo ji pouze chcete nahradit novou. Do bourání se můžete na základě postupu odborníka pustit s kladivem a sbíječkou sami, nebo nechat tuto práci na řemeslnících. Předtím je ale důležité zjistit, zda zdí neprochází žádné instalace, které by bylo nutné odpojit, stejně tak musíte podepřít vodorovné nosné konstrukce. Zdivo se bourá odshora ve svislých pruzích směrem dolů. Co se starými cihlami? Využít se dají jen některé, zjistíte zde. Ke zpevnění statiky domu se využívají nejčastěji železobetonové překlady, ze kterých lze později udělat falešný dřevěný trám.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve