Znáte omyvatelné interiérové nátěry? Do bytu s malými dětmi jsou ideální

 Interier 
22. září 2018 14:14 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čmáraní po zdi už se nemusíte bát Shutterstock
Známe to asi všichni. Krásně si vymalujeme a děti nám zeď počmárají. Nebo se po venčení přiřítí zablácený mazlíček a jako první se mohutně otřepe. A kde? No přece u té nádherné zdi, která se v tu chvíli mění ve flekatou a ani ne zdaleka čerstvě vymalovanou stěnu. Pokud už tuto situaci nechcete zažít, máme pro vás řešení. Znáte omyvatelné interiérové nátěry?

Dnešní obchody s potřebami pro malíře nabízejí širokou škálu barev, a to za celkem přijatelné ceny. Výhodou je i skutečnost, že pokud k sobě domů nechcete volat profesionální malíře, zvládnete hravě výmalbu těmito barvami sami. A ani omyvatelný nátěr není výjimkou.

Omyvatelnost: důležitý pojem

Pokud se rozhodnete pustit se do bytové obměny sami, myslete při koupi barvy na základní věc: omyvatelný nátěr není totéž, co nátěr otěruvzdorný. Zatímco podstatou druhého jmenovaného je to, že se při opření o takto ošetřenou zeď neušpiníte, omyvatelný nátěr vydrží omývání vodou i drhnutí nečistot. Ovšem musí být kvalitní.

Pozor na plísně

Nevolte proto za každou cenu nejlevnější prostředek. Kvalitní omyvatelný nátěr musí nejen s přehledem ustát omytí vodou, ale nesmí začít ihned praskat. Na zdi by měl držet a musí být prodyšný. Protože pokud nebude, může vám začít stěna vlhnout a pod nátěrem se začne tvořit plíseň. A oškrábat poté nekvalitní nátěr ze zdi není rozhodně procházka růžovou zahradou.

Pomohou v kuchyni i pokojíčku

Výhodou omyvatelných nátěrů je to, že se nabízejí nejen v široké barvené škále, ale navíc v lesklém či matném provedení. Inspiraci na vhodné barvy pro jednotlivé místnosti můžete načerpat například zde.

Obecně pak platí, že by tímto nátěrem měla být vymalována místa, u nichž více hrozí, že se ušpiní. Takže jsou často využívány v kuchyni kolem linky a sporáku, v dětském pokoji nebo v předsíních. Avšak i přes to, že jsou dnešní nátěry velmi kvalitní, je třeba myslet na to, že nejsou samospásné a samy vyžadují údržbu. Ačkoli je není nutné přetírat každým rokem, přibližně po třech letech byste je měli obnovit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008