Proměňte svou starou ložnici v místo, kde se vám bude krásně spát i snít

 Interier 
23. září 2018 18:30 / Martina Langová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Jasnou dominantou ložnice by měla být postel Depositphotos
Strávíme v ní třetinu života. Někteří možná i o něco déle. Tak proč si ji nezařídit jako místnost na zámku. Ložnice by měla být dominantou našeho bytu a musíme se v ní cítit opravdu dobře.

Ložnice by měla být nejpohodlnější místností. Útulně zařízená, s hezkými barvami a hlavně voňavá. Na každém kousku nábytku i doplňku skutečně záleží. Poradíme vám, jak si ji zařídit, aby vám bylo krásně.

Hodně prostoru

Jasnou dominantou ložnice by měla být postel. Nejvhodnější místo je pro ni střed místnosti, měla by však být umístěna tak, abychom hlavu měli směrem ke zdi a nohy do prostoru. Okno by mělo být z jedné boční strany, dveře z druhé. Chcete-li noční stolky, pořiďte si je, ale nejsou ničím zásadním, co by v ložnici muselo být. Lepší volbou je například pouze polička umístěná vedle postele, kam budeme odkládat věci jako budík, kapesníky nebo knihu.

Postel je základ

Místo na spaní musí být pohodlné, to je bez debat. Postel by proto měla být vyrobena z kvalitních materiálů a je vhodné obložit ji spoustou polštářů. Nejvíce si odpočinete v masivní posteli z tvrdého dřeva. Budete se na ní cítit bezpečně a útulně. Zapomeňte na levné kusy nábytku nebo rozkládací sedačky, pořádná postel je nenahraditelná. Rošt v posteli by měl být ideálně lamelový nebo pevný z masivu.

Kvalitní matrace

V posteli pak musí být umístěna kvalitní matrace, na což příliš mnoho jedinců nedbá. Koupí si nejlevnější matraci a myslí si, že pro ně to bohatě stačí. Jenže opak je pravdou. Kvalitní matrace může napomoci k tomu, že nás ráno po probuzení nebudou bolet záda a i spánek v noci bude tvrdší a kvalitnější. Měkké matrace se vyrábějí většinou z latexu či studené pěny a tvarují se podle našeho těla.

Ty tvrdší pak bývají polyuretanové, pružinové či sendvičové. Jejich úkolem je držet páteř v rovině. Vyzkoušet však můžete i matraci z kokosových vláken, je vhodná pro prevenci bolavých zad. Koupit můžete i takzvanou zónovou matraci. Ta má jinou pevnost pod hlavou, bedry a nohama. V každém případě si matraci před koupí vždy vyzkoušejte!

Úložné prostory

Pokud je nějaká místnost v bytě, kde musí být opravdu uklizeno, pak je to ložnice. Uspořádání věcí působí na náš psychický stav. Bude-li kolem nás spousta věcí, může to narušovat naše klidné usínání. Umístěte všude tedy jednoduché úložné prostory. Pod postel dejte věci, které chcete mít po ruce. Do skříní pak dejte zbytek.

Mimochodem – skříně v ložnici by v žádném případě neměly být zrcadlové. Podle feng shui může zrcadlo v ložnici aktivovat vztahové problémy. Může nám navodit neklidný spánek a odpočinek nebude tak silný, jako by byl bez zrcadel. Navíc zrcadla mají schopnost blokovat energii, ráno tedy nebudeme tak dobře vyspaní.

Vhodné a nevhodné barvy

Nejlepší barvou do ložnice je bílá. Evokuje čistotu, intimitu a klid. Pokud však přesto toužíte po barvách, pak použijte takové, které působí klidnějším dojmem. Hodí se světle hnědá, béžová, lila nebo purpurová. Pokud ale vyloženě toužíte po modré, pak pro ložnici zvolte tmavě modrý odstín. Světlý působí chladně a není pro spaní vhodný. Pomocí metalických barev dodáte interiéru punc luxusu

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod