Jak a čím vylepšit dětský pokoj, aby se v něm dětem líbilo

 Interier 
30. září 2018 14:04 / Martina Langová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Malým dětem zařídíte pokojík sami, s většími se vždy raďte Shutterstock
Vzpomínáte ještě, jaký byl váš pokoj, když jste byli malí? Zkuste se vžít do let minulých a vybavit si všechno, co se vám líbilo. A také to, co jste ve svém pokojíku rádi neměli. I to berte v potaz ve chvíli, kdy svému potomkovi zařizujete pokojík.

Zařízení dětského pokoje nemusí být žádná věda, ale aby se v něm vašim dětem opravdu líbilo, je nutné dodržet určitá pravidla. Pokojík musí být totiž nejen pěkný, ale i funkční. Dítě se tam také musí cítit hlavně bezpečně.

Zdravý nábytek

Pochopitelně bez nábytku nemůže pokoj být, ale jaký vybrat? Na trhu je k mání spousta druhů, stačí si jen vybrat. Ovšem mějte se na pozoru – některý nábytek může způsobovat i alergie či dokonce problémy s dýcháním. Řeč je zejména o lakovaném či nekvalitním nábytku, ve kterém se ukrývá vysoký obsah formaldehydů.

Vyhnout bychom se měli i nábytku, který je už v obchodě cítit chemikáliemi – barvami či lepidlem. V každém případě vybírejte nábytek čistý, netoxický a ideálně, pokud je prodejce schopen doložit vám certifikát zdravotní nezávadnosti. Pozor si dejte také na ostré rohy či vyčnívající šrouby. 

Tapety na zdi versus barvy

Co se barev v dětském pokojíčku týče, i ty by měly v každém případě být zdravotně nezávadné. Chcete-li malovat, zajděte si do specializovaného obchodu, kde vám namíchají barvy přesně dle vašeho přání. Případně poproste někoho, kdo umí pěkně malovat, aby na zdi vytvořil hezké malůvky, které se vašim potomkům budou líbit.

Pokud to však chcete zkusit zcela jinak, vraťte se o pár let zpátky a zavzpomínejte na tapety. Dřív však nebyl takový velký výběr jako dnes. Můžete je barevně kombinovat nebo pořídit takové, které na sobě budou mít rovnou nějaký pěkný pohádkový motiv. Pro starší děti jsou pak i k dispozici například tapety s motivy sportu, květin, zvířat a podobně. Vyzkoušet můžete i omyvatelné interierové nátěry.

Zóny odpočinku

Stůl s židlí, kde se dítě bude učit, by měl zabírat jen jeden kout v pokojíku. Zbylá část místnosti by měla být určená k odpočinku a relaxaci. Pracovní část by tedy měla být tou nejmenší z celého pokoje. Hodí se do ní nejlépe zelená barva, která podporuje koncentraci. Do odpočívací zóny pak patří postel a tlumené osvětlení. Barvy v této zóně by měly být neutrální – bílá, béžová, hnědá, světle žlutá či oranžová.

A nakonec herní zóna – je místem, které by mělo být veselé a hrát všemi barvami. Zde by měly být i úložné prostory na hračky nebo veselý teplý koberec, po kterém mohou děti nejen běhat, ale také na něm ležet či sedět a hrát si. Pamatujte také na to, že světlé barvy budou pokojík opticky zvětšovat a tmavé naopak zmenšovat.

Místo pro soukromí

V každém případě byste měli ctít vkus i soukromí svého dítěte. Nikdy mu nedávejte do pokojíku nic, co se mu nelíbí, i když vy jste z toho nadšení. A chcete-li, aby se v pokojíčku cítilo dobře a tyto prostory mu byly útočištěm, pak ctěte i jeho soukromí. Veškeré změny v dětském pokojíku pak dělejte po domluvě se svým potomkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod