Moderní způsob vytápění snižuje riziko vzniku plísní a navíc s ním i dost ušetříte

 Interier 
17. ledna 2018 14:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Infrapanely si můžete splést i s obrazem Internet
V současné době mají lidé na výběr z mnoha různých systémů vytápění. Jedním z nich jsou také infrapanely. Jejich obliba dokonce roste. Jako v jiných případech má vytápění pomocí infrapanelů své výhody i nevýhody.

Infrapanely představují speciální topná zařízení. Na první pohled často ani nepoznáte, že jde o topidlo. Infrapanely jsou totiž desky, které mohou mít například podobu obrazu nebo zrcadla. Podle vašeho výběru se tak tyto panely mohou stát zcela přirozenou součástí interiéru, který po designové stránce nijak nenaruší.

Jak infratopení funguje

Infratopení funguje na principu sálavého vytápění. Liší se tedy od klasického způsobu vytápění, které se nazývá konvekční.

Sálavé vytápění na rozdíl od konvekčního neohřívá primárně vzduch, ale předměty, zdi, podlahu a strop a od nich se poté šíří teplo vzduchem.

Důležité je umístění

Pokud se svůj byt rozhodnete vytápět infrapanely, musíte si velmi pečlivě rozmyslet, kam panely umístíte. Správné místo totiž rozhoduje o efektivnosti vytápění. Obecně platí, že nejlepší místo je to, od kterého je co největší plocha bez překážky. Když totiž infračervené záření „narazí“ na překážku, zůstane za ní chladno. Nevhodné je také umisťovat infrapanel na sádrokarton či sklo a neinstalujte ho naproti oknu. Nedoporučuje se ani umístění na stropě.

Každý výrobce vyrábí infrapanely odlišných konstrukčních řešení. Některé infrapanely dosahují teploty pod 80 °C, jiné kolem 100 °C a některé i nad 130 °C. Některé panely mají na zadní straně izolaci proti průniku tepla za infrapanel, některé mají naopak záměrně na zadní straně vyšší teplotu pro vznik konvekčního proudění vzduchu, které je zpravidla žádoucí pro zefektivnění rovnoměrnosti prohřátí místnosti. Každé kontrukční řešení má rozdílná doporučení na optimální umístění infratopení. Vždy je proto nutné dodržet postup, který navrhuje výrobce.

Výhody infrapanelů

Důvodů, které hrají ve pospěch infratopení, je celá řada:

Zdravější vytápění

Díky tomu, že nedochází k cirkulaci vzduchu, bude v místnosti zdravější klima. To svědčí především alergikům, astmatikům a lidem s jinými dýchacími obtížemi.

Vysoušení zdiva

Sálavé teplo primárně zahřívá zdi (a další objekty), a proto se snižuje riziko plísní, které jsou rovněž pro náš organismus nezdravé a samozřejmě neprospívají ani zdem.

Nižší spotřeba energie

Díky principu sálavého vytápění dosáhnete tepelného komfortu za využití menšího množství energie. Tím ušetříte.

Pěkný design

Infrapanelové desky se vyrábějí v různých designech. Snadno si tak vyberete takový, který se bude hodit do vašeho interiéru. Výhodou je i to, že na rozdíl od radiátorů nezabírají místo.

Bezúdržbový provoz

Nemusíte se věnovat údržbě infrapanelů. Náročná není ani jejich instalace.

Nevýhody infrapanelů

Vytápění infrapanely má však i své nevýhody:

Vysoká investice

Topné panely je třeba pořídit do všech místností (nelze šířit teplo otevřenými dveřmi), takže je nutné počítat s větší vstupní investicí.

Vyšší nároky na umístění

Je třeba hodně přemýšlet o tom, kam infrapanely instalovat, aby vytápění bylo co nejúčinnější a netvořila se kvůli překážkám „v cestě“ topného tělesa chladná místa.

Infračervené sálání se šíří stejně jako světlo - tam, kde je stín, nedojde k přímému nasálání tepla. Ohřev takového místa ve stínu je zajištěn prouděním teplého vzduchu, a proto může být v tomto stínu teplota o 1 až 3 °C nižší, např. pod stolem, pod židlemi apod.

Správná funkce vytápění pomocí infrapanelů může být narušena působením průvanu, prouděním vzduchu, vlivem netěsností oken a dveří.

Delší doba náběhu

K docílení tepelné pohody vystydlého objektu je zapotřebí počítat s určitou dobou náběhu, ve které dojde k nahřátí zdí, podlahy, nábytku a následně k ohřevu vzduchu. S tím je třeba počítat, aby topení bylo zapnuto dřív, než budete místnost, byt nebo dům obývat.

Někdo ale dává přednost klasice v podobě krbu a skutečného plápolajícího ohně. Pokud patříte i vy mezi tuto skupinu lidí, přečtěte si náš článek o tom, jakým dřevem je v krbu nejlepší topit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47