Zařizujete byt? Základní kuchyňské vybavení, které nesmí chybět
Mixér
Záleží samozřejmě na konkrétním člověku, ale bez nějakého druhu mixéru se neobejdete. Mnoho lidí oceňuje mixér tyčový, kterým se dá pomixovat pokrm přímo v hrnci nebo v jiné nádobě, kde se právě připravuje. Vynikající jsou sady, které kromě tyčového mixéru obsahují i část se sekacím nožem, které poslouží při mletí ořechů a dalších potravin. Ti, kdo často zadělávají tuhá těsta, zase ocení pořádný výkonný hnětač. Každopádně nějaký druh mixéru nesmí v kuchyni chybět.
Tlakový hrnec
Jakkoli se zdá, že se bez něho snadno obejdete a že vaše prababičky ho také nepoužívaly, přece jde o skvělého pomocníka, který při správném zacházení vydrží opravdu dlouho a přitom šetří váš čas i peníze. Jeho základní výhodou je zkrácení vaření těch potravin, které se jinak vaří dlouho. Ať už připravujete hovězí maso, cizrnu či cokoliv jiného, tlakový hrnec oceníte. Někdy se hodí mít i několik velikostí, protože aktuální potřeby jsou různé. Pokud ale začnete jedním, určitě zjistíte jeho výhody. Vybírejte raději kvalitu, pak budete spokojeni. O výhodách tlakového hrnce a bezpečnosti při jeho používaní, se dočtete v našem článku zde.
Parní hrnec
Jestli to se svým zdravým myslíte vážně, měli byste mít doma i parní hrnec, neboť příprava potravin v páře je základní úpravou pro dietní stravu. Někdy se stane, že takový hrnec delší dobu leží, ale pak si uvědomíte, že na sobě chcete zapracovat a skvělý pomocník je na světě. Jídlo připravíte bez tuku a hlavně bez soli při zachování zajímavé chuti zeleniny i masa. Parní hrnec se skvěle hodí při redukčních dietách i při vaření pro lidi s vysokým krevním tlakem.
Kvalitní brousek
Že jsou nože základem, o tom není třeba ani psát. Každý správný kuchař či kuchařka ale ví, že bez kvalitního brousku jsou sebelepší nože k ničemu. Brousek nemusí být ani příliš nákladný. Často je lepší i ten nejobyčejnější. Nesmí ale rozhodně chybět a čas od času, nejlépe před každou prací, je vhodné nože přibrousit.
Mlýnek na pepř
Pokud ještě stále používáte pepř už namletý, pak vězte, že se ochuzujete o jeho chuť, protože nejlepší je pepř čerstvě mletý. Je to podobné, jako s mletou kávou, ke které se dostaneme vzápětí. Mlýnek na pepř umožňuje dodat čerstvě namleté koření na váš steak, ale i při jakékoli jiné příležitosti. Může vypadat velmi elegantně na stole, ale každopádně tvoří důležité vybavení.
Mlýnek na kávu
I čerstvě umletá káva je vždy lepší než ta, která už nějakou dobu leží v nádobce či polootevřeném sáčku. Nejjednodušší jsou drticí mlýnky. Stojí obvykle 300 – 400 Kč a udělají svou službu. Můžete je využít i na drcení jiných suchých potravin, například při výrobě moučkového cukru či dokonce na mák. Nejlepší mlýnek na kávu má ale mlecí kameny a nastavitelnou hrubost mletí. Keramické kameny nabízejí už vysoký standard. Káva se v takovém mlýnku nepřepálí a vy získáte maximum chuti bez ohledu na to, jakým způsobem pak kávu dál připravujete.