Vybrat správné nože do kuchyně vyžaduje alespoň trochu znalosti

 Technika 
09. ledna 2018 09:01 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Pořídit si dobré nože do kuchyně se vyplatí Shutterstock
Bez dobrých nožů se neobejde žádná kuchyně. Každý odborník vám potvrdí že není důležitá kvantita, ale kvalita. Není potřeba mít doma v šuplíku nože, které nevezmete do ruky, jak je rok dlouhý. Je lepší investovat do pár správných a kvalitních nožů, které se stanou skutečnými pomocníky.

Dobrý kuchyňský nůž by měl svému majiteli především usnadňovat každodenní přípravu pokrmů. Pokud si pořídíte nůž od některé renomované firmy, rozhodně budete muset sáhnout do kapsy hlouběji, než když si ho pořídíte někde v supermarketu. Jenže kvalita je opravdu nesrovnatelná. Laciné nože mívají podstatně méně komfortní rukojeti, které navíc v případě nekvalitních šmejdů po čase často i zcela upadnou. Ostří je hned poškrábané nebo dokonce reziví a o řezacích (ne)schopnostech levných nožů ani nemluvě. 

Nerez nebo keramika?

Jaký materiál zvolíte, je čistě na vás. Každý má své výhody. Keramické nože při krájení zachovávají v ovoci a zelenině vitaminy. To ocení především maminky, které připravují zeleninové pokrmy pro své děti, ale i všichni příznivci zdravého životního stylu.

Keramická čepel je navíc velmi pevná a odolná a nůž vám tedy bude dlouho spolehlivě sloužit. Keramické nože můžete mýt v myčce na nádobí, aniž byste se museli obávat, že se vám poškrábají.

Nerezové nože se vyznačují extrémní odolností, neobyčejnou pevností a velkou ostrostí. Jsou vhodné především na maso, ale můžete s nimi krájet i zeleninu, ovoce, bylinky, prostě vše, co vás napadne. Opravdu kvalitní profesionální nože jsou pak prakticky nezničitelné.

Typy nožů

Na první pohled se zdá, že vyznat se ve všech možných funkcích nožů je docela oříšek. Zase tak složité to ale není. Musíte si jen uvědomit, k čemu budete nůž nejčastěji potřebovat. Kromě kuchyňských nožů jsou k dostání i nože zahradnické, o těch jsme psali podrobněji zde.

  • Nůž na pečivo má vroubkované ostří a umožní vám nakrájet ještě teplý chléb i s tou nejkřupavější kůrkou, aniž by se porušila nadýchaná struktura střídky. Lze ho ale použít i na porcování buchty.
  • Univerzální nůž můžete použít na všechno, ať už se jedná o maso, zeleninu, ovoce či bylinky. Stačí si jen vybrat vhodnou velikost.
  • Nůž na maso má většinou větší délku čepele a může mít i speciální zaměření.
  • Filetovací nůž vám například usnadní porcování ryb a krásně s ním oddělíte jemné rybí maso od kůže.
  • Špikovací nůž využijete při špikování masa špekem.
  • Vykosťovací nůž vám pomůže při zbavování masa kostí.
  • Sekáček zase pomůže při sekání masa včetně kostí.

Pokud milujete zeleninu a právě tu nejčastěji připravujete, možná vás bude zajímat, jaké různé druhy nožů na zeleninu a ovoce existují:

  • Okrajovací a loupací nůž se vám hodí k tomu, abyste z plodů snadno odstranili měkké i tvrdé slupky.
  • Vyřezávací nůž ocení kreativní kuchaři a kuchařky, kteří chtějí připravit svým blízkým jedlý dárek či neobvyklou dekoraci na zahradní párty. 

Rozměr a rukojeť

Rozměr nože, respektive délku čepele vždy volte podle účelu, ke kterému nůž budete nejčastěji používat. Délka čepele okolo 15 – 20 cm se hodí na krájení masa a velkých kusů ovoce a zeleniny. Ostří dlouhé kolem 7 – 10 cm je naopak ideální na porcování menších surovin, bylinek a na okrajování.

Rukojeť můžete volit nejčastěji mezi nerezovou a plastovou podle toho, která se vám bude lépe držet a která vám lépe padne do ruky. K dostání jsou i nože s dřevěnou rukojetí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod