Nevzdávejte se své touhy po digestoři, i když nemáte komín

 Technika 
30. října 2018 16:14 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Digestoř dnes může mít opravdu každý Internet
Konečně po letech rekonstruujete kuchyň a říkáte si, jak by bylo skvělé mít v ní také digestoř? I když nemáte možnost napojení na odtah či do komína, nemusíte se této myšlenky vůbec vzdávat.

V dnešní době už totiž existují digestoře, které ani jedno nepotřebují, a přesto svou funkci plní velmi dobře. A jsou navíc i cenově dostupné.

Jak to funguje

Zatímco u klasické digestoře se páry odvádí do komína, v případě bezodtahové varianty je to jinak. Uvnitř je totiž umístěn takzvaný uhlíkový filtr, který dokáže udělat podobnou službu, jako klasický odsavač par.

Liší se pouze v tom, že u klasického odsavače jsou všechny páry odvedeny mimo místnost, zatímco u bezodtahové digestoře jsou výpary přes filtr vyčištěny a navrací se zpět do místnosti. Proto je během vaření nebo po něm dobré místnost vyvětrat, aby se zde nedržela vlhkost.

Žádná věda s montáží

Také montáž tohoto zařízení je jednoduchá a většina lidí ji se správným nářadím zvládne sama. Digestoř můžete zavěsit buď pod horní skříňku, nebo do volného prostoru nad vařič, a to do takové výšky, abyste při vaření pohodlně dosáhli do jednotlivých hrnců, ale zároveň do takové výšky, aby docházelo k filtraci par. Pak už jen zbývá zapojit ji do zásuvky. Pokud necháte odsávání par stále v režimu zapnuto, automaticky se spustí s povytažením digestoře směrem k vám.

Budiž světlo

Skvělé je, že tyto odsavače jsou, stejně jako klasické, dostupné také s integrovaným osvětlením. Obvykle není ani nutné, aby odsávání bylo závislé na zapnutém světle a naopak. Jinými slovy, světlo si zapnete dle vlastního uvážení, stejně jako jej můžete využívat, aniž byste museli spustit odsávání par.

Rada na závěr

Důležitá věc, na kterou byste neměli u bezodtahových digestoří zapomínat, je pravidelná výměna uhlíkového filtru. Četnost obměny samozřejmě závisí na tom, jak často vaříte. Obecně však platí, že je dobré vyměnit filtr jednou až dvakrát za rok. Filtr vás vyjde podle výrobce na několik stovek korun. Při výměně filtru budete zároveň čistit kovovou ochrannou mřížku. Jde to několika způsoby, jak jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve