Zásuvky a vypínače v koupelně je třeba rozmístit obezřetně. Jinak hrozí úraz

 Interier 
26. října 2018 06:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bez zásuvek se koupelna neobejde Depositphotos
Pokud si pořizujete nový dům nebo chystáte jeho rekonstrukci, dobře si promyslete rozmístění vypínačů a zásuvek. Jinak se může stát, že vám v budoucnu budou někde chybět a bez prodlužek a rozdvojek se neobejdete.

Každá místnost má svá specifika. Jinak se rozmisťují zásuvky a vypínače v kuchyni, jinak v ložnici nebo dětském pokoji. Vždy je třeba hledět nejen na praktickou stránku věci a celkový estetický dojem, ale v prvé řadě je třeba dodržet dané normy. Obzvlášť nutné je to v souvislosti se zásuvkami v koupelně.

V koupelně je vlhko a daleko víc než v jiných místnostech zde hrozí úraz elektrickým proudem. Musíte proto dodržet minimální vzdálenost zásuvek a vypínačů od sprchových koutů, vany nebo umyvadel. S elektřinou totiž není radno si zahrávat.

Obezřetnost je na místě

V okolí sprchového koutu či vany nemají zásuvky co dělat. Naopak u zrcadla by zásuvka chybět neměla, protože zde budete chtít zapojit třeba fén, holicí strojek nebo elektrický kartáček na zuby.

Opatrnosti není nikdy nazbyt, proto na ni můžete umístit i plastový chránič, abyste si byli jisti, že se vám tam voda nedostane. Dále je také potřeba vědět dopředu, kde budete mít postavenou pračku či sušičku a podle toho také zásuvky rozmístit. Každopádně nechejte veškerou elektrikářskou práci na odborníkovi. A až si budete koupelnu zařizovat, vyvarujte se častých chyb a neskladujte tam věci, které tam nepatří.

Koupelna má čtyři zóny

Koupelna se dá rozdělit na 4 zóny, přičemž zóna 0 je prostor vany a sprchového koutu, zóna 1 je prostor nad vanou či sprchovým koutem až do výšky 2250 mm, zóna 2 je ve výšce nad 2250 mm nad podlahou a do vzdálenosti 600 mm ve vodorovném směru, zóna 3 je od 0,6 m od vany až do 2,4 m. Pro každou zónu platí v souvislosti se zásuvkami a vypínači jiná pravidla.

V zónách 1 a 2 se mohou osazovat zásuvky a vypínače, avšak pouze s bezpečným malým napětím. Teprve v zóně 3 (2400 mm od vany či sprchového koutu) lze instalovat zásuvku či vypínač s ochranou samočinným odpojením od zdroje s využitím proudového chrániče. Totéž platí i o sprchových koutech. Výška zásuvek v koupelně je dána normou – minimálně 200 mm nad úrovní podlahy kvůli mokrému mytí.

Zásuvky a vypínače u umyvadla se umisťují mimo umývací zónu, která je široká stejně jako umyvadlo a nachází se od úrovně podlahy až po strop místnosti. Vypínače a zásuvky se v této zóně umisťovat nesmí, avšak mohou být umístěny přímo na hranici této zóny, pokud jsou zásuvky a vypínače umístěny 1200 mm nad úrovní podlahy, nebo mohou být umístěny v libovolné výšce, ale minimálně 200 mm od okraje zóny (kótováno k okraji vypínače/zásuvky).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47