Řešíte, čím posypat namrzlý chodník? Jde to i ekologicky

 Exterier 
30. prosince 2017 10:34 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Posypte si zamrzlý chodník dříve, než si přivodíte úraz Internet
Na mnoha místech České republiky trápí lidi ledovka, a to nejen na silnicích, ale i třeba na chodníku před domem nebo na schodišti ke vchodu do domu. Neměli byste čekat, až led roztaje, stačí totiž jediné uklouznutí a strávíte Vánoce v nemocnici nebo na gauči s nohou v sádře. Možností, čím zledovatělý povrch posypat, existuje několik.

Nejznámějším posypovým materiálem je sůl. Je velmi účinná a po ledu za chvilku nebude ani památky. Tedy pokud neudeřily opravdu silné mrazy. Sůl totiž funguje jen do -10 °C.  Nevýhodou soli je i to, že není moc šetrná k životnímu prostředí. Nemluvě o tom, že může poškodit tlapky vašich čtyřnohých miláčků a vám zničit boty. Naštěstí existují i šetrnější alternativy. Pokud chodník není zamrzlý a je na něm jen vrstva sněhu, stačí ho odházet. Jak na to, aby vás při tom nebolela záda, jsme psali zde.

Čím lze nahradit posypovou sůl

Pokud chcete chodník či schody před domem posypat ekologickým materiálem, můžete zvolit například písek, štěrk, popel nebo piliny. Popel používají hlavně lidé, kteří doma topí tuhými palivy. Dejte ale pozor, aby v popelu nebyly hřebíky či jiné ostré předměty. V obchodech jsou pak k dostání i různé ekologické posypy. Každý materiál má svá pro a proti a je třeba výběr podřídit konkrétní situaci.

Sůl

Pokud se přeci jen rozhodnete pro posypání chodníku solí, mějte na paměti, že se hodí jen do mírnějších mrazů, ideálně když teploměr ukazuje tak -5 °C. Pokud se už teploty pohybují níže, tedy od -10 °C dolů, je nutné sůl nahradit chloridem vápenatým, který je už ale o něco dražší.

Navíc je třeba si zjistit, zda právě ve vašem regionu lze sůl používat. Existují totiž místa, kde je solení z ekologických důvodů přímo zakázané.

Štěrk, písek, popel, piliny

Do jisté míry lze kluziště před domem zmírnit posypáním povrchu pískem, štěrkem, popelem nebo pilinami. Tyto přírodě šetrné prostředky mají ale jednu drobnou nevýhodu. Dobře fungují v suchých mrazech, pokud ale na posypaný chodník nasněží nová vrstva sněhu, míjí se posyp účinkem.

A co se týká popelu, tento materiál s sebou nese ještě další omezení. Pokud ho chcete používat, musí být zásadně jen ze dřeva. Popel z uhlí totiž obsahuje těžké kovy, a to i radioaktivní. Takovým popelem přírodě dobrou službu neuděláte, navíc v některých obcích je popel (stejně jako sůl) zakázaný využívat k posypu chodníků a cest.

Posyp z jílu

Na trhu jsou k dostání i různé ekologické posypy, například z expandovaného jílu. Jde o inertní materiál, který je velmi šetrný k životnímu prostředí i tlapkám zvířat.

Vzniká vypálením třetihorním cypřišových jílů při teplotách kolem 1 150 °C. Jíl je následně podrcen a vzniká tak čistý keramický materiál bez chemických přísad. Účinný je do -15 °C.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod