Péče o zahradu vás nemusí stát téměř ani korunu

 Exterier 
14. července 2020 08:40 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásné rostliny můžete mít i pomocí domácích prostředků Depositphotos
Hnojiva, postřiky, nové sazenice, substrát. Každá zahrada prostě něco stojí. A někdy ne zrovna málo. Existují však i jiné způsoby, navíc prakticky zdarma. Které to jsou?

Mít krásnou, kvetoucí zahradu, je sen každého jejího majitele. Jenomže to se bez práce nestane. Každá rostlina potřebuje nejenom pravidelnou zálivku, ale také následnou péči. A ta už zadarmo často nebývá. Ale nemusí tomu tak být. Prozradíme vám pár tipů.

Hnojte kvasnicemi

Droždí se primárně používá na pečení sladkého, ale i slaného pečiva. Nejde však o jeho jediné využití. Hodí se také vašim rostlinám. Smíchejte 10 g kvasnic s litrem vody. Do této směsi přidáte také lžičku cukru. Vše krátce povařte, nechejte vychladnout. Výsledný roztok slijte do větší konve nebo kyblíku, zřeďte 4-5 litry vody a zalévejte jím nejenom muškáty, ale prakticky jakékoliv jiné kvetoucí rostliny.

Mýdlem na mšice

Mšice dokáží během chvíle vaši celoroční práci zničit. Chutnají jim růže, pivoňky i vinná réva. Chemické postřiky jsou sice účinné, ale také dost drahé a hlavně skutečně neekologické. Navíc je musíte provádět opakovaně, jinak máte tyto malé nezvané broučky za chvíli opět zpátky. Proto se snažte zahradu ošetřit opravdu šetrně. Klidně použijte jako první postřik nějaký silný insekticid a poté používejte méně drastické metody. K nim patří výluh z rajčatových listů. Celkem 80 g nasekaných listů namočte přes noc do 1 litru vody. Ráno sceďte, nastrouhejte do něj trochu klasického mýdla a postříkejte jím rostliny. Kromě mýdla skvěle funguje na mšice také ocet. Ten vám pomůže v zahradě i s plevelem. A nejenom s ním. Více na toto téma jsme psali zde.

Na vetřelce cédéčky

Špačky ani jiné ptactvo, které vám ozobává úrodu, si nepřeje žádný pěstitel. Než však investovat do drahých plašičů nebo neúčinných maket dravců, vytaste na tyto zloděje klasická cédéčka. Tím, že budou vrhat světelné efekty, vám vyplaší nezvané hosty. A pokud do větví schováte dvojici plechovek, máte další plašič prakticky zdarma.

Vyměňujte

Sledujte při svých procházkách po okolí, co mají na zahrádkách vaši sousedé a kterým rostlinám se vyloženě daří a kterým naopak ne. To, co potřebujete, jsou právě ty kultivary rostlin, kterým se ve vaší ulici či o ulici dál bezvadně daří. Stačí si je od sousedů vyptat. A uvidíte, že porostou dobře i u vás.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod