Čistá voda v bazénu bez chloru. Vsaďte na kyslík nebo polymery

 Tipy a inspirace 
08. července 2020 11:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chlorovaná voda v bazénu může vadit zejména malým dětem Depositphotos
Chlor je nejběžnější látka, kterou se upravuje voda v bazénu. Ne však každému vyhovuje. Existují i lidé, kteří na něj mají alergii. Chlor se naštěstí dá nahradit.

Mít bazén znamená také pravidelně pečovat o vodu v něm. To znamená, sledovat nejenom její hodnotu pH, která by se měla pohybovat od 6,6 do 7,4. Stejně tak je třeba sledovat a upravovat hodnotu alkality. Ta by se měla podle odborníků pohybovat v rozmezí 80 až 120 ppm. Dále je dobré znát tvrdost vody, která by neměla být vyšší než 18ºN. Pokud má voda všechny správné hodnoty, je potřeba bazén dezinfikovat. Účinná dezinfekce zabrání růstu řas a množení bakterií. Nejčastěji používaná je chlorová dezinfekce, je rychlá a účinná. Pokud však z nějakého důvodu chlor používat nemůžete, přichází na řadu několik alternativních způsobů. Které to jsou?

Aktivní kyslík 

Pokud vám chlor nevyhovuje, zkuste vodu ošetřit přípravky na bázi aktivního kyslíku. Jsou šetrné k lidské pokožce i organismu, a to zejména u dětí a osob s citlivou reakcí na chlor. Nevýhodou je, že celá řada těchto přípravků se nemůže kombinovat s chlorem. Proto je určitě lepší tuto metodu začít používat již na jaře, kdy napouštíte bazén. Neznamená to však, že byste nemohli na jaře napustit bazén běžnou vodou z řadu. Nemožnost kombinace s chlorem se uvádí spíše pro případy, že by někdo chtěl uprostřed sezony vyměnit jeden způsob za druhý a do běžně zachlorovaného bazénu by aplikoval kyslíkovou chemii.

Na whirpooly brom

Další bezchlorovou technologií je brom. Jde sice o méně obvyklou metodu, ale zato velmi účinnou především v teplé vodě. Tonto druh ošetření se proto hodí spíše do menších bazénů a vířivek, které mívají teplejší vodu. Pokud uvažujete o vyhřívaném bazénu a hledáte, jaký způsob ohřevu použít, psali jsme na toto téma zde. Velkou předností bromu je také to, že můžete bez obav přejít z chlorové chemie na bromovou, aniž byste museli vodu v bazénu měnit. Při opačném přechodu už musíte vodu z bazénu odpustit a naplnit čistou.

UV lampa

Tato metoda je sice nákladnější, ale jenom na počátku. Za UV lampu totiž zaplatíte okolo 16 tisíc korun. Samozřejmě, že záleží na velikosti bazénu. Nicméně životnost lampy je poměrně vysoká, takže vstupní náklady se vám časem vrátí. Díky ultrafialovému záření se voda zbaví všech bakterií, virů a jiných mikroorganismů. Navíc zabraňuje jejich množení.

Slaná voda

Tato metoda zažívá v posledních letech doslova boom. K této dezinfekci vám totiž stačí mořšká sůl a elektronický řídicí systém. Sůl se ve vodě rozloží na plynný chlor, kyslík a ozon. Na 1 kubický metr vody vám stačí 5 kg soli. I zde se vám počáteční vyšší náklady po čase vrátí.

Polymerová dezinfekce

Poslední novinkou je polymerová dezinfekce. Jde o roztoky elektricky kladně nabitého polymeru o různé koncentraci, který usmrcuje mikroorganismy kontaktem s jejich záporně nabitou buněčnou membránou. Takto ošetřená voda není cítit po chloru, nedráždí pokožku ani sliznice a nezpůsobuje alergie. Je tedy vhodná pro osoby s velmi citlivou pokožkou a pro malé děti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve