Jak na sběr česneku. Jeho vytažení je nutné dobře načasovat
Tajemství dlouhé trvanlivosti a především i síly česneku není jenom o výsadbě, okopávání či zálivce. Neméně důležitá je sklizeň, protože pokud nevystihnete její správný čas, připravíte se o část výnosu a především tu pravou sílu česneku, kvůli němuž si jej přece pěstujete. Pokud však dodržíte následující postupy, pak se můžete z kvalitního česneku těšit prakticky až do příští úrody. Tedy rok.
Řiďte se natí
Sklizeň česneku začítá zpravidla od začátku června a trvá až do konce srpna. Záleží samozřejmě na celé řadě faktorů. Především na počasí, ale také druhu česneku. Těch je celá řada, od raných odrůd až po ty pozdní. K nejranějším odrůdám patří Bjetin a Anton, které dozrávají za 16 týdnů, k pozdní odrůdě patří Benátčan, který lze sklízet i za 36 týdnů po výsadbě. To, zda je česnek připravený jít ven, poznáte jednoduše podle stopky. Nechejte v záhonu několik neustřižených česnekových květů. Ostatní určitě vylamujte, aby rostlina dávala veškerou svou sílu do podzemních plodů. Stopka, na níž se květ vyvíjí, bývá totiž nejprve zakroucená. Postupem času se narovnává a jakmile má úhel přibližně 90 stupňů, je ideální doba na sklizeň.
Využijte květy
Vylámaná květenství nevyhazujte. Dají se totiž skvěle využít v kuchyni, například přidat do polévky, pod maso. Stejně tak si z něj můžete připravit skvělé pesto, které můžete dál používat do těstovin nebo k jiným pokrmům.
Ven s ním
Vytahování paliček česneku není nikterak náročné. Počkejte si na sušší období, kdy není půda rozbahněná, ale ani příliš vysušená a vypraskaná. Na pomoc si vezměte vidle nebo malý rýček. S jejich pomocí dostanete hlavičky ven rychle a jednoduše. S hlavičkami pak zacházejte opratně. Jakékoliv další následné poškození může znamenat, že vám začne uhnívat.
Česnekový věnec
Vytažený česnek nenechávejte v žádném případě vysychat na poli, jako se to dělává například u cibule. Pokud totiž necháte česnek sušit na přímém slunci, můžete mu způsobit úžeh, a tím ho nevratně znehodnotit. Vytažené rostliny proto přeneste do suché místnosti, někam do stínu. Před tím jej ideálně spleťte do věnců. Stonek je při sklizni ve správném termínu pevný, ale už pružný a ohebný, takže se dá splétat. Jako základ si vyberte jednu velkou rostlinu a kolem ní obtáčejte další, jako když se splétá věnec z pampelišek. Když je věnec hotov, svažte ho provázkem, aby držel pěkný kruhový tvar.
Hlavou dolů
Pokud se vám nechce vytvářet věnce, můžete česnek svázat také do copů, případně jen svázat 10 až 20 kusů dohromady. Každopádně, ať už zvolíte jakýkoliv postup, pamatujte si, že česnek musí viset hlavičkami dolů a v místě, kde proudí teplý vzduch, většinou do průvanu. Česnek můžete také rozložit v tenké vrstvě na rošty a nechat jej někde na půdě doschnout. Počítejte s tím, že to potrvá zhruba měsíc.
Do pytle s ním
Jakmile máte česnek usušený, musíte jej správně uskladnit. Jenom díky tomu vám vydrží skutečně do příští sklizně, aniž by ztratil sílu, vůni a chuť. Klidně jej můžete nechat zavěšený v copech nebo věnci a postupně jej spotřebovávat. V ostatním případě hlavičky seřízněte i s kouskem nati, ostříhejte kořínky a vše vložte ideálně do jutového pytle či jiného prodyšeného obalu. Pamatujte na to, že česnek potřebuje sucho, proto k uskladnění určitě není vhodná lednice. Nechejte jej třeba na balkoně v krabici vystlané novinami, které vytáhnou případné vlhko. Následná spotřeba už závisí na vás. Použít jej můžete nejenom v kuchyni, ale také v kosmetice. Taková pleťová maska z česneku dokáže opravdové zázraky. Jak na ni jsme psali zde.