Nebojte se chytrých zásuvek. Jsou užitečné a navíc si s nimi užijete i zábavu

 Technika 
20. června 2020 10:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chytrou zásuvku lze ovládat mobilem Pixabay
Někdo si domů pořídí chytrý vysavač, někdo chytrou televizi. Chytré jsou už dnes ale i zásuvky. Pokud žádnou nemáte, nebojte si alespoň jednu pořídit. Usnadní vám v mnohém život.

Chytrá zásuvka vypadá podobně jako rozdvojka. Nástavec do obyčejné zásuvky, kam strčíte kabel od televize nebo lampičky na nočním stolku. Jakmile pak chytrou zásuvku připojíte přes Wi-Fi do mobilní aplikace, zábava může začít. A co všechno umí?

  • Chytré zásuvky umožňují vypnutí a zapnutí zapojeného zařízení na dálku. Stačí k tomu chytrý telefon, tablet nebo webový prohlížeč v počítači.
  • Nejčastěji fungují chytré zásuvky v rámci připojení na domácí Wi-Fi nebo přes Bluetooth. Pokročilejší verze využívají mobilní sítě GSM.
  • Po stažení bezplatné mobilní aplikace máte kontrolu jak nad zapojenými spotřebiči, tak nad vašimi výdaji za elektřinu.
  • Přes tuto aplikaci lze také vytvořit časový rozvrh pro automatické vypínání a zapínání spotřebičů.

Praktický pomocník

Díky chytrým zásuvkám už nemusíte být nervózní, zda jste doma nenechali zapnutou třeba žehličku. Umožní vám totiž získat dokonalý přehled o zapojených spotřebičích, i když zrovna nejste v pohodlí vašeho domova.

Podobně jako u chytrých žárovek je instalace chytré zásuvky velmi snadná. Lze ji jednoduše zasunout do vaší stávající zásuvky a běžně zapojit daný spotřebič. Adaptér následně zapíná a vypíná proud dle vámi nastavených požadavků. Nejčastěji tyto zásuvky fungují přes připojení na domácí Wi-Fi nebo Bluetooth.

Přehled o spotřebě elektřiny

Výhodou zásuvek s podporou Wi-Fi je možnost ovládání z jakéhokoli počítače nebo tabletu připojeného k internetu. Ty, které fungují přes Bluetooth, se kvůli omezenému dosahu (maximálně 15 – 30 metrů) dají ovládat pouze v rámci dané domácnosti. Po připojení si stačí stáhnout bezplatnou mobilní aplikaci, díky níž získáte nejen přehled o svých výdajích za elektřinu, ale i větší kontrolu nad připojenými spotřebiči.

Aplikace nabízí mimo jiné informace o spotřebě energie a zobrazení statistik. Umožňuje i vytvoření časového rozvrhu pro vypínání a zapínání zapojených spotřebičů. Mezi pokročilé funkce chytrých zásuvek pak patří mimo jiné automatická aktualizace vestavěného softwaru, ochrana proti přehřátí a vestavěná krytka pro ochranu dětí před zásahem elektrickým proudem.

Zásuvku lze ovládat i mobilem

Existují také chytré zásuvky ovládané přes mobilní síť GSM. Ty samozřejmě vyžadují SIM kartu, která se do chytré zásuvky vloží. Zásuvka se pak ovládá pomocí SMS zpráv nebo prozvoněním. Stačí tedy například poslat z mobilu SMS zprávu a hned víte, zda je zásuvka zapnutá, či nikoli. Umí rovněž uživateli zasílat oznámení a nabízí možnost odpojení spotřebiče, pokud nepracuje správně nebo způsobuje zkrat.

Pojistěte si vstávání

Jak chytrou zásuvku doma využijete, je jen na vás. Může například pomoci s ranním vstáváním všem lidem, kteří tradiční budík jednoduše zaklapnou a spí dál. Podobu ranního budíčku si zvolíte sami. Nejprve se vám může třeba rozsvítit lampička na nočním stolku, pak se nahlas rozjede rádio a nakonec vás ještě mmůže probrat vůně z elektrického osvěžovače vzduchu.

Teplé jídlo právě včas

Jestli rádi vaříte v takzvaném pomalém hrnci, můžete do něj ráno dát všechny potřebné suroviny a zapnout pomocí chytré zásuvky tak, aby vše bylo hotové přesně ve chvíli, kdy dorazíte z práce domů. A pokud si na pohovce vychutnáváte zajímavý film a nechce se vám vstávat, můžete díky chytré zásuvce ohřát jídlo na plotně nebo v toustovači. O tom, jak si můžete sami vyrobit chytrou televizi, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty