Máte-li málo záhonů, zkuste pěstování na kompostu. Některé druhy vám doslova vyrostou před očima

 Exterier 
10. června 2020 14:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kompost je úžasná zásobárna živin Depositphotos
Kdo má zahradu, má obvykle i kompost. Ten však nemusí sloužit jako základ pro přírodní hnojivo, ale také jako záhon. Vypěstovat si na něm můžete celou řadu plodin.

Kvalitní půda je základ úspěchu, ať už se rozhodneme pěstovat cokoli. A k její kvalitě velmi často přispívá právě kompost, který představuje nejlepší přírodní hnojivo. Můžete ho použít pro vylepšení půdy na záhonku květin, nebo jej použít pro namíchání skvělého substrátu pro truhlíkové a nádobové rostliny. Ale stejně tak se velmi dobře uplatňuje i jako záhon. Pokud máte k dispozici alespoň částečně zaplněnou kompostovací ohradu, zkuste ji osadit zeleninou. Některé druhy výhřevnost a výživnost tohoto místa ocení a doslova vám vyrostou před očima. 

Zkuste dýni

Velmi nenáročnou zeleninou, která opravdu ocení kompost, je dýně. Zkuste si na kompostu vypěstovat například oblíbenou dýni hokkaido. Semena vám vyklíčí během pár dní a jakmile se objeví mladé rostlinky, rozložte kolem nich suchou slámu, abyste tak znesnadnili cestu mlsným slimákům. Jakmile vám hokkaido vykvete, udělám vám pěknou ozdobu, navíc velké žluté květy vám do zahrady přilákají potřebné opylovače. Dýni je potřeba často zalévat. Čím vydatnější bude zálivka, tím bude růst a dozrávání plodů rychlejší. 

Cuketa a okurky

Kompost poskytuje skvělé prostředí pro pěstování cuket a okurek. I zde se vyplatí okolí rostliny mulčovat slámou, nebo alespoň usušenou trávou. Rozměrné plody cuket díky tomu nebudou uhnívat. A pokud občas zaprší a bude svítit dostatek slunce, máte velkou šanci, že se vám urodí opravdu chutné a šťavnaté okurky nebo cukety, které budou plné živin. Pokud chcete zkusit také něco netradičního, vsaďte na lilek. I jemu bude prostředí kompostu vyhovovat. 

Brambory do slámy

Kdo má malou zahrádku, ten se bohužel často musí vzdát pěstování brambor. Zkuste však jejich pěstování na kompostu. Na jeho vrch vyskládejte alespoň 20 až 30 centimetrů slámy nebo usušené trávy. Do spodní části pak vložte naklíčené brambory. Dále se o nic víc nemusíte starat. Stačí je jen občas trochu zalít. Psali jsme také: Plevel se velmi rychle rozrůstá. Zatočit s ním lze i bez velké námahy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008