Rostliny a květiny, které opravdu dokáží výborně vyčistit vzduch v domácnosti

 Tipy a inspirace 
04. června 2020 14:56 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Některé rostliny a květiny dokáží perfektně vyčistit vzduch v domácnosti Depositphotos
NASA odzkoušela řadu pokojových květin, které by dokázaly vyčistit vzduch na vesmírných stanicích. A našla ty správné, které mají potenciál pro zlepšení kvality vzduchu, protože odstraňují řadu znečišťujících látek.

Pokud si tedy nechcete kupovat drahou čističku vzduchu, pořiďte si konkrétní pokojové květiny, které z vaší domácnosti odstraní látky, jako je benzen, formaldehyd a richloroethylen (některé z nich se nacházejí v domácích potřebách a nábytku).

Listy těchto květin absorbují oxid uhličitý a přeměňují jej na energii spolu s dalšími plyny, včetně těkavých organických sloučenin, jako je benzen a formaldehyd. Zde jsou některé z nejefektivnějších odrůd, které si pro čistý vzduch u vás doma rozhodně pořiďte.

Toulcovka nebo-li lopatkovec

Toulcovka je ideální pro majitele domů, kteří si sice rádi užívají květiny, ale ne už tolik jejich údržbu. Tato odolná tropická rostlina, rozeznatelná svými bílými květy, je krásná a neuvěřitelně silná. Odstraňuje benzen, formaldehyd, trichlorethylen, xylen či amoniak.

Aglaonema

Tato populární pokojová rostlina se snadno pěstuje a udržuje. Jako rostlina s tropickým listím je skvělá pro začátečníky, nepotřebuje moc světla a nevadí jí ani suchý vzduch. Je efektivní při odstraňování benzenu a formaldehydu.

Zelenec chocholatý

Tato rostlina se často sází do závěsných květináčů. Získala si oblibu pro své dlouhé, zvrásněné listy. Rostliny pohlcují formaldehyd stejně jako xylen a toluen, z nichž všechny se nacházejí v mnoha domácích produktech.

Šplhavnice zlatá

Tato robustní rostlina, známá také jako „ďábelský břečťan“, má na listech jemný nažloutlý odstín. Je o ní známo, že eliminuje oxid uhelnatý a benzen, stejně jako například dračinec vroubený.

Ledviník ztepilý

To ale není zdaleka všechno, protože rostlin, které skvěle vyčistí vzduch ve vaší  domácnosti je doslova celá řada. Třeba ledviník ztepilý. Tato svěží kapradina je sice náročnější na péči než jiné květiny, ale dokáže odfiltrovat znečišťující látky, jako je formaldehyd, xylen a toluen.

Listopadka zahradní

Tento druh chryzantémy sice technicky není pokojovou rostlinou, ale její květy jsou skutečně nádherné. A poradí si navíc s celou řadou látek, jako je formaldehyd, xylen, benzen a amoniak. Pokud ale chcete nějakou méně náročnou rostlinu, která to bude umět stejně jako listopadka, pak si pořiďte třeba pokojový břečťan popínavý. Nepotřebuje takovou péči a je stále zelený. Dále čtěte: Mobilní versus nástěnná aneb co vzít v úvahu při výběru domácí klimatizace.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008