Rýžovar připraví perfektní rýži zcela bez práce. Nejdůležitější parametry při výberu tohoto pomocníka
Mezi jeden z nejdůležitějších parametrů se řadí objem rýžovaru. Pro jednoho člověka nebo pro dvojici je ideální přístroj s objemem do 0,6 litru. V případě, že vaříte pro rodinu, pořiďte alespoň litrový rýžovar. Naopak 1,8 litru se volí tam, kde se často vaří pro více osob, nebo na více dní. Co se týče výkonu přístroje, rozhodně se na něj při výběru zaměřte. Závisí na něm totiž rychlost přípravy rýže. V případě, že požadujete domácího pomocníka s malým objemem, bohatě vám vystačí výkon do 300 W. Pro větší typy rýžovaru volte 400 až 600 W.
Teflon nebo nerez
Dostatečnou pozornost je vhodné věnovat rýžovaru i z hlediska materiálu, který je použit na vnitřní nádobu. U vhodně zvoleného materiálu nedochází k připalování, rýže se nelepí na okraje, nádobka se dobře umývá a díky tomu vydrží i dlouhé roky. Povrch by měl být tedy nepřilnavý. Ideální je teflonový nebo nerezový.
Důležité jsou také funkce, které může rýžovar nabídnout. Téměř všechny přístroje v dnešní době pracují v automatickém režimu. To znamená, že stroj sám pozná, kdy je rýže hotová a po uvaření ji udržuje stále teplou, aniž by se rýže rozvařila nebo připálila. Mnoho lidí ocení i časovač, díky kterému lze nastavit přesný čas, kdy má rýžovar zapnout a začít vařit. Další vymožeností jsou nastavitelné programy na různé druhy rýže - basmati, jasmínová rýže, parboiled, indiánská rýže nebo rýže na sushi. Každá z nich potřebuje trochu odlišný způsob přípravy a rýžovar může mít speciální program pro každou z nich.
Moderní vymoženosti
U moderních typů se můžete dokonce setkat s ovládáním přes mobilní apliakci. V aplikaci můžete volit program vaření, jeho začátek i konec. U přístroje by rozhodně neměly chybět bezpečnostní prvky. Téměř samozřejmostí je ochrana proti vyvaření vody a ochrana proti přehřátí. Mnoho typů je vybaveno také tepluvzdornou rukojetí nebo otvorem pro únik páry ve víku.
Jen málokterý výrobce dnes dodá pouze rýžovar bez jakéhokoli příslušenství. Standardní součástí balení se proto stávají odměrka na rýži, lžíce nebo lopatka k jejímu servírování a parní koš. O tom, že rýže neslouží pouze k jídlu, ale pomůže i jinak v domácnosti, jsme psali zde.
Rýžovary nepatří k nejdražším pomocníkům v kuchyni. Základní typ lze sehnat do pěti set korun. Čím je však přístroj modernější a kvalitnější, tím více cena stoupá. Některé modely seženete za částku okolo dvou tisíc korun.