Nejčastější chyby při pěstování hortenzií. Dejte si na ně pozor a budete se těšit z nádherných rostlin

 Exterier 
27. dubna 2021 17:01 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hortenzie rozzáří zahradu  Depositphotos
Hortenzie jsou charakteristické svými barevnými květy. Jde o velmi oblíbené rostliny, protože krásně ozdobí zahradu. Dařit se jim však bude pouze tehdy, když se při pěstování nedopustíte následujících chyb.

Druhů hortenzií existují až několik desítek. Ať už si zvolíte jakýkoliv, všechny potřebují podobnou péči. Můžete s nimi zkrášlit zahradu, ale mnohým z nich se bude dařit i v nádobách na balkoně či terase. Okrasné rostliny jsou poměrně choulostivé, takže bez správné péče se barevných květů nedočkáte. Pěstování hortenzií totiž nepřináší příliš velký prostor pro chyby. 

Hortenzii nevyhovuje zásaditá půda

Předtím, než hortenzii vysadíte na zahradu, měli byste pro jistotu změřit pH půdy. Byla by chyba ji sázet do zásadité půdy. Rostlině vyhovuje spíše neutrální až mírně kyselá půda. Vyroste z ní mohutný keř, takže bude potřebovat vstřebávat hodně živin. Při výsadbě použijte speciální substrát pro hortenzie. Pokud si troufnete, můžete ho namíchat i sami.

Hortenzie nesnese stín

Velkou chybou je umístění hortenzie do stínu. Rostlina potřebuje ke spokojenému životu dostatek světla. Množství slunečních paprsků ovlivňuje odstíny květů. Pokud na ně slunce moc nesvítí, jejich barvy vyblednou. Je v tom však jeden háček. Hortenzie nesnese slunné stanoviště v zimním období. Střídání nočních mrazů s denním ostrým sluncem je pro kvetoucí keře nebezpečné. Proto nezapomeňte hortenzie v zimě přikrýt textilií či chvojím.

Kvetoucí hortenzie se nehnojí

S výsadbou kvetoucích rostlin úzce souvisí i hnojení. Většinu rostlin je potřebné vyživovat během vegetace, která v naší zemi probíhá zhruba od jara do podzimu. Hortenzie můžete začít přihnojovat v dubnu ideálně tekutým hnojivem, které smícháte se zálivkou. Ve chvíli, kdy květy přestanou rašit, ale plně vykvetou, výživu přerušíte. Pokračovat s ní můžete znovu až během léta a skončit v září. Odkvetlé květy před zimou neodstraňujte, pusťte se do toho až na jaře.

Hortenzie uškodí nepravidelná zálivka

Nepravidelná zálivka hortenziím nesvědčí. Jde o velmi častou chybu, kteří se mnozí dopouští. Nesmíte na rostlinu nikdy zapomenout, protože potřebuje opravdu pravidelný přísun vody. Čím větší kvetoucí keře jsou, tím větší zálivku potřebují. Propustná a lehká půda častěji vysychá, takže by hortenziím poměrně rychle povadly listy. Přečtěte si také, jak zvýšit úrodu jahod. Stačí se držet několika zásad

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008