Koloniální styl bydlení. Vyberte si jednu zemi nebo oblast, kterou se budete inspirovat

 Interier 
20. dubna 2021 09:23 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koloniální styl rozhodně není nudný Depositphotos
Koloniální styl bydlení není vůbec nic nového. Prakticky existuje již od 16. století. V naší moderní době se ale vrátil ve snaze nabídnout trochu té exotiky.

Koloniální design je poměrně jednoduchý. Opírá se především o spoustu dřevěných prvků v kombinaci s exotickými doplňky.

Přírodní materiály jsou důležité

Je to samozřejmé. Vždyť hlavním znakem koloniálního stylu je masiv a zejména ten exotický, takže teakové dřevo nebo palisandr a může být i bambus nebo asijský ořech. To vše se obvykle kombinuje s kovovými doplňky, kůží a přírodním kamenem.

A to platí například i pro podlahy. Ty tedy musejí být buď dřevěné nebo dlaždicové v přírodních odstínech. Pokud si budete svůj dům zařizovat v koloniálním stylu, rozhodně nikdy a nikde nepoužívejte plast, lamino nebo PVC.

Barvy a dekorace

Koloniální barvy jsou poměrně výrazné a v matných a tlumených přírodních tónech zelené, khaki, pískové, hnědé a slonové kosti. Stěny vymalujte buď bíle, béžově nebo v pastelových barvách. Využít se dají i tapety s exotickými vzory.

Při designování koloniálního domu nesmíte zapomenout na rohože a koberce s orientálními vzory a nejlépe samozřejmě z přírodních materiálů. Okna vyzdobte lehkými závěsy nebo bambusovými roletami. Veškeré textilie v domě by pak měly být v přírodních nebo exotických barvách a vzorech. Nemusíte se bát ani zdobení výšivkami, korálky a flitry.

Do koloniálního interiéru se hodí proutěné dekorace a rovněž různé exotické sošky, misky či zrcadla ve velkých dřevěných rámech. A samozřejmě masivní lustry a spousta lampiček.

Koloniální nábytek

Jak už bylo řečeno, koloniální styl se opírá především o těžký masivní nábytek. To znamená, že to nesmíte přehnat s velkým množstvím objemných skříní, ale spíše se soustřeďte na komody, skříně vykládané bambusem a různé vyřezávané skříňky.

Do obývacího pokoje se skvěle hodí kožená sedačka a samozřejmě dřevěný konferenční stolek a chybu neuděláte ani s malými odkládacími stolky.

A jedna důležitá věc na závěr. Nemíchejte různé koloniální inspirace. Zkrátka vyberte si jednu zemi nebo oblast, kterou se budete inspirovat. Například pokud si vyberete Afriku, pak nezapomeňte na dřevěné masky a sochy, bavlněné koberečky a jednoduchý dřevěný nábytek. U Orientu dbejte na vzdušné závěsy či taburety, výraznější barvy a zdobené koberce. A pokud chcete například Mexiko, pak si domov vyzdobte barevnými textiliemi a nezapomeňte ani na typicky mexické barevné dlažby a obklady. Dále čtěte: Pět barev do koupelny, které budou dominovat v roce 2021.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47