Podlaha na balkoně nemusí být jen z dlažby. Tipy, jak jej proměnit v krásný a útulný prostor

 Rekonstrukce 
13. dubna 2021 10:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hezká podlaha balkonu sluší Depositphotos
Balkony jsou součástí nejen rodinných domů, ale také paneláků. Lidé je často proměňují v útulný prostor k posezení a relaxaci. A přesto, že i na obyčejném balkoně dokáží navodit atmosféru jak v apartmánu u moře, na podlahy se zaměřuje málokdo. Je to však škoda.

Když si lidé snaží svůj balkon vyšperkovat, vybírají s velkou pečlivostí nábytek i květináče s rostlinami. Ale podlahu moc neřeší. Když vypadá hodně špatně, překryjí ji maximálně nějakou rohoží či kobercem. Přitom podlaha má vliv nejen na vzhled balkonu, ale také na jeho životnost a komfort. Není tak divu, že řada majitelů balkonů má dodnes utkvělou představu, že na podlahu balkonu se hodí maximálně dlažba. Rozhodně to tak není.

Kritéria pro podlahu na balkoně

Vzhledem k tomu, že balkon je vystaven různým náročným klimatickým podmínkám, musí podlaha splňovat vysoké nároky na odolnost. A také by měla být bezpečná. Že neklouže, ocení nejen rodiče dětí, ale i starší lidé. V potaz byste měli vzít také nároky na údržbu, ať se při úklidu zbytečně moc nenadřete. Podlaha na balkoně musí také dokonale zdolávat vlhkost a velké teplotní výkyvy. Materiálů, ze kterých je možné podlahu na balkon udělat, je hned několik, a každý má svá pro a proti.

Dřevo

Dřevěná podlaha má hodně příznivců a mnozí z nich tento materiál volí i na balkon. Není to špatná volba, dřevěná podlaha vypadá krásně, je příjemná na pohled i došlap a při správné péči, která nesmí být rozhodně podceňována, vydrží i dlouhá léta. Jen si dávejte pozor na třísky, které by se vám v případě nesprávně ohoblované podlahy mohly zaříznout do holého chodidla.

Dlažba

Dlažba je na balkonech vidět asi nejčastěji. Může být keramická nebo betonová. Pokud se rozhodnete použít na balkon dlažbu, vybírejte takovou, která je dobře odolná vůči náročným venkovním podmínkám, především pak vůči mrazu, který je hodně nemilosrdný a dokáže napáchat velkou paseku. Stejně tak vybírejte takovou dlažbu, která je protiskluzná, aby nedošlo k pádu či jinému úrazu.

Jestliže není váš balkon zasklený, pak je nejlepší krytinou keramická dlažba, pro kterou nejsou klimatické vlivy nijak důležité. Její údržba je velmi snadná, je třeba věnovat pozornost jen mrazuvzdornému materiálu. Také při výběru lepidla na dlaždice je nutné zvážit stejné kritérium. Do hor, kde panují náročnější klimatické podmínky, lze zvolit i dlaždice porcelánové, které mají maximální pórovitost a hustotu.

Zámková dlažba

K tradičním materiálům, které se také používají i na pokládku balkonu, patří zámková dlažba. Sice již není v módě, ale byla by chyba ji v seznamu možností vynechat. Jedná se o nenáročnou podlahu s minimální nutností údržby, která může být protiskluzová i mrazuvzdorná. Aby se nekroutila, potřebuje pouze správný podklad a důkladné zaspárování. Takováto dlažba pak vydrží i několik desítek let.

Kompozity

Vhodnou krytinu na balkon představují i kompozity. Jde o jakýsi kompromis mezi přírodním dřevem a plastem nenáročným na údržbu. K výrobě kompozitních prken se uplatňují směsi plastu a dřeva. Výhodou jsou naprosto minimální nároky na údržbu, dlouholetá životnost a skutečnost, že jsou protiskluzové a že neztrácí původní barvy.

Linoleum

Další krytinou vhodnou na balkon je linoleum. Doby, kdy linoleum působilo neesteticky, jsou už naštěstí dávno pryč. Dnes jde o materiál, který vypadá dobře, je odolný a snadno se udržuje. Oceníte i to, že nestudí a je měkký na došlap. Jenže přesto, že jde o všestranný materiál, lze ho využít pouze na zasklený balkon. Mráz by v něm způsobil trhliny a znehodnotil by ho.

Přírodní kámen

Přírodní kámen není vhodný na malé balkony, je totiž hodně těžký. Avšak i přesto má celou řadu výhod. Není třeba jej natírat ani nijak udržovat, nemění barvu. Může být ale více kluzký a může na něm vyrůstat mech. Jeho pokládka není zrovna jednoduchá. Lehčí variantou je umělý kámen, který je v současnosti již tak dokonalý, že je od přírodního téměř k nerozeznání.

Dřevoplast

Tento moderní materiál se zdá být zlatou střední cestou. Má vzhled přírodního dřeva a vlastnosti kvalitního plastu. V posledních letech je velmi žádaným materiálem. Jeho výhoda spočívá v tom, že vypadá jako skládačka, která se jen položí na rovný povrch. O tom, jak i na opravdu malém balkoně vykouzlit příjemné posezení, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod