Nebojte se vrtat do sádrokartonu. Stačí jen vybrat tu správnou hmoždinku

 Rekonstrukce 
02. října 2018 11:26 / Marie Šťastná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechte se odradit špatnou pověstí oblíbeného materiálu Depositphotos
Sádrokarton představuje rychlou a efektivní variantu, jak rozčlenit byt, vytvořit podhledy nebo zakrýt nevzhledné trubky. Přesto řadu lidí omezuje - bojí se do něj vrtat. Obavy jsou však zbytečné, stačí dodržet správný postup. Poradíme vám, jak na to.

Co se týče vrtání, nemá sádrokarton dobrou pověst. Mít na něm pověšenou těžko knihovnu by asi riskl málokdo. Menší věci, jako jsou obrázky, drobné poličky nebo háčky však unese naprosto bez problémů. Potíže mu nedělají ani svítidla nebo skříňky. Musíte však stále brát ohled na to, že v podstatě vrtáte do sádry.

Sáhněte po správné hmoždince

Uvědomte si, že nejdete vrtat do zdi. Důležité je totiž použít správnou hmoždinku. Nejodolnější je kovová s metrickým závitem. Díky hrotům se při protahování neprotáčí. A už při vrtání do sádrokartonu šířky 12,5 mm dokáže udržet dvacet kilogramů. Neměla by tedy mít problém udržet například nástěnné svítidlo. Pro podhledy a stropní osvětlení se pak často doporučuje sklopná hmoždinka. U menších průměrů se používá dvojramenný model, větší varianty používají systém s jedinou masivní pákou. Pokud nesáhnete po plastu, ale znovu po kovu, unese i více než dvacet kilogramů.

Častou obavou bývá také provrtání a vytrhnutí sádrokartonu ze zdi. Tam, kde je málo prostoru, se vyplatí koupit speciální hmoždinku k tomu určenou. Při sádrokartonu o tloušťce 10 mm zvládá bez potíží nosnost deset kilogramů i vyšší. Pokud už předem víte, že se zřejmě strefíte do nosných prvků, zvolte rovnou příslušný typ, délku a průměr vrutu nebo šroubu. Na lehčí poličky, obrazy nebo jednoduchá světla stačí hmoždinky pro rychlou montáž, které unesou asi osm kilogramů. Aby se mohl šroub při dotahování o něco opřít, doporučuje se také někdy přišroubovat na sádrokarton nejprve dřevěnou lištu nebo kovový pásek, na němž pak bude předmět upevněn.

Těžší věci si důkladně proměřte

Sádrokarton unese i kuchyňské skříňky, které mohou vážit desítky kilogramů, nebo věšáky na oblečení. Musíte však znovu vědět, jakou má panel tlouštku a s jakým zatížením počítáte. Na základě toho zvolíte typ příslušných hmoždinek. Otvory do sádrokartonu si žádají ostrý vrták na kov, aby se materiál nepotrhl. Vrtat se musí zásadně při nízkých otáčkách a při vypnutém příklepu. I šroub se dotahuje s citem, aby sádrokarton nepopraskal.

Pamatujte, že při vrtání větších a těžších věcí je lepší si přesně vyměřit, kde budou na stěně viset, a pro vyměřování použít vodováhu. Otvory vyvrtané na zadní stěně skříňky či poličky by měly přesně licovat s otvory v sádrokartonu, abyste jednoduše protáhli vruty a jenom zašroubovali. Pokud je zadní stěna skříňky příliš tenká, je lepší přivrtat na její boky zevnitř kovové úhelníčky a skřínku pak upevnit přes záda nebo půdu skřínky. Druhá část úhelníčku se přivrtá k sádrokartonové stěně. U sádrokartonu převažují výhody nad nevýhodami, zjistíte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím