Jak zatočit s rybinou. Použijte sodu, citron nebo čajovou sedlinu

 Tipy a inspirace 
18. dubna 2021 10:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ryby byste měli jíst i několikrát do týdne Pixabay
Ryby jsou skvělé a zdravé, ale mají jednu nevýhodu. Jejich zápach se dokáže v kuchyni udržet několik hodin. Poradíme vám triky, díky nimž se nepříjemné rybiny zbavíte prakticky okamžitě.

Pokud dbáte na zdravou stravu, neměly by ve vašem jídelníčku chybět ryby. A klidně několikrát do týdne. Ryby totiž obsahují mnoho zdravých tuků, které jsou těžko nahraditelné. Navíc báječně chutnají. Ne každý však snese jejich zápach. Vše má ale své řešení. Pokud budete dodržovat při přípravě ryb několik zásad, můžete se tohoto problému snadno zbavit.

Do mléka

Pokud jste si přinesli rybu domů ze supermarketu, snažte se ji hned vybalit. Už v tuto chvíli nemívá ryba zrovna valnou vůni. A čím dříve se odéru zbavíte, tím lépe. Rybu omyjte pod tekoucí vodou. Tím ji zbavíte nepříjemného slizového povrchu. Poté ji osušte papírovými utěrkami a naložte ji na několik minut do mísy s vychlazeným mlékem. Mléko funguje jako skvělý pohlcovač pachů a hlavně nijak nezmění výslednou chuť ryby. Naopak zvýší její křehkost.

Neutralizace prkénka

Samotné porcování ryby bývá další úskalí. Je totiž jedno, zda rybu porcujete na dřevěném nebo plastovém prkénku. Obojí totiž nasákne její pach, který se těžko odstraňuje. S tímto vám ale pomůže jedlá soda. Nasypejte ji na prkénko a veškeré kuchyňské pomůcky, s nimiž přišla ryba do kontaktu. Prášek nechejte několik minut působit a poté jej otřete namočenou houbou. Uvidíte, že zápach zmizí.

Čaj na nádobí

Někdy od ryby načichne i nádobí, na kterém je připravujete. Proto si k ruce připravte čajovou sedlinu (je jedno, z jakého čaje). Tu nasypejte na dno nádobí, přidejte trochu vody a vše chvíli povařte. Nádobí pak umyjte běžným způsobem. Uvidíte, že po zápachu nebude ani vidu. Čajovou sedlinu pak můžete využít i k dalším činnostem, o nichž jsme psali zde.

Aby ruce voněly

Takzvanou rybinou vám mohou načichnout také ruce. V takovém případě můžete použít gumové rukavice, které však můžete po manipulaci s rybou rovnou vyhodit. A nebo si před přípravou potřete ruce šťávou z citronu. Ten dokáže veškeré pachy pěkně zneutralizovat. Navíc vám ruce vydezinfikuje. Ovšem buďte opatrní, pokud máte na rukou ranky či záděry. Citron by vás mohl pěkně pálit. Vyzkoušet můžete také sůl, ale opatrně pak s dalším solením ryby, abyste si z ní neudělali doslova slanečka.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008