Rajčata stopkou dolů, bylinky do utěrky a další triky, díky nimž vám ovoce a zelenina vydrží déle

 Tipy a inspirace 
08. února 2022 09:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v té nejmodernější lednici ovoce po nějaké době seschne či zplesniví Pixabay
Také vám dělá starost, kam dát doma ovoce i zeleninu tak, aby vám plody ještě pár dní vydržely? Poradíme vám pár tipů.

Kdo z nás občas nevyhodí roztékající se okurku, svraskalou papriku nebo plesnivý celer? Na vině často nejsou jen zbytečně velké nákupy, ale i špatné podmínky uchovávání zeleniny a ovoce, které se zkazí dřív, než dojde užitku. A ty jim nedokáží poskytnout ani ty nejmodernější ledničky, které dnes disponují speciálními funkcemi. Přitom stačí znát jen pár fíglů a v lednici vám vydrží rajčata i jahody. 

Rajčata stopkou dolů

Pokud dáte rajčata do lednice, velmi rychle ztrácejí svou sladkou chuť i aroma. Plody nejsou určeny  k dlouhému skladování, proto kupujte jen takové množství, které jste schopni sníst. A chcete-li, aby  vám rajčata vydržela déle, vkládejte je stopkou dolů.

Bylinky do vody nebo utěrky

Bylinky, které si utrhnete čerstvé ze zahrádky, je nejlepší dát hned do vody, případně zabalit do navlhčené utěrky. Jinak vám uvadnou a vy je můžete hodit akorát do koše. A pokud i tak víte, že bylinky nespotřebujete, můžete je usušit nebo zamrazit ve tvořítkách na led s trochou oleje nebo másla. Například taková bazalka vám může ve vodě dokonce i zakořenit. Díky tomu tak získáte zcela novou sazeničku, a bazalku tak můžete mít prakticky neustále po ruce. 

Avokádo bez vzduchu

Avokádo je nejlepší si kupovat již zralé. Ale ne vždy se vám v obchodě může poštěstit na takové narazit. Doma jej nejprve nechejte dozrát. V lednici ale určitě ne. Plod zabalte do papírového sáčku a nechejte jej dozrát při pokojové teplotě několik dní. A co dělat s půlkou, která vám zůstane? Jednoduše si ponechejte tu část, která má pecku, a zabalte ji do voskového obalu na potraviny. K plodu by se totiž neměl dostat vzduch, jinak vám zhnědne. Využít můžete také pecku, kterou si po naklíčení snadno zasadíte. Jak na to se dočtete zde.

Banánům obalte stopky 

Banány a lednice? To není vůbec dobrá kombinace. Během chvíle tam zčernají a ztratí chuť. Nejlépe uděláte, když jim zpomalíte proces dozrávání. Plody oddělte od sebe a každou stopku obalte potravinovou fólií. Pak je můžete nechat s klidným svědomím v pokojové teplotě. 

Ředkvičky do vody

Ředkvičky mají v lednici tendenci rychle sesychat. Pokud je najdete již v neutěšeném stavu, stačí, když je na pár hodin ponoříte do vody. Díky tomu zase získají svůj krásný a šťavnatý tvar. Stejný proces můžete udělat s celerem, baby mrkví nebo kedlubnou. Sklenice s vodou uchovávejte v lednici. Pokud je tam máte déle než dva dny, nezapomeňte měnit vodu. Zbytky zeleniny, například jarní cibulku, chřest, pórek nebo celer, zase můžete namočit do misky s vodou. Zhruba po týdnu začnou dorůstat, a vy tak budete mít vždy po ruce čerstvou nať.

Jahody v krabici

Jahody mají tendenci velmi rychle podléhat zkáze, někdy nejsou použitelné již na druhý den. Ideální  je, pokud je naskládáte hned do uzavíratelné sklenice nebo nádoby. Jednotlivé plody můžete také proložit papírovou utěrkou, která je zbaví přebytečné vlhkosti a pak nemají tendenci tak rychle uhnívat. 

Zdroj: thekitchn.com, timesofindia.indiatimes.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve