I staré a zašlé vařečky mohou znovu vypadat jako nové. Funguje trik s vodou i sodou

 Tipy a inspirace 
02. února 2022 11:06 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vařečky vám mohou sloužit dlouhá léta Depositphotos
I když si do našich kuchyní razí cestu nové materiály, klasické dřevěné vařečky jen tak nevytlačí. Vydrží opravdu hodně, možná i vy máte ještě vařečku po své babičce. Pokud chcete zašlým vařečkám opět dodat původní krásu, není to nic složitého. Stačí vědět, co na vařečky nejlépe zabírá.

Největší výhodou dřevěných vařeček je, že jimi nepoškrábete ani ten nejcitlivější materiál, jako je třeba teflon. Navíc nejsou moc drahé, takže si je může pořídit skutečně každý.

Životnost dřevěných vařeček je opravdu dlouhá. Ale je jasné, že pokud je používáte často, brzy dřevo zajde a často už ani vařečka moc dobře nevoní. Pokud jste ale na své vařečky zvyklí a nechcete je měnit za nové, máme pro vás několik rad, jak jejich vzhled oživit.

Sodová lázeň

Kdo má čas a pár dní se bez vařeček obejde, může jim nachystat speciální sodovou lázeň. Jednoduše je dejte do vody se sodou a nechejte je tam několik dní. Vařečkám tím opět navrátíte jejich světlou barvu, jakou měly na počátku.

Stop zápachu

Častým používáním se může stát, že vařečky začnou nepříjemně zapáchat. Není to však důvod, abyste vařečky hned vyhodili. Zkuste je nejprve vyčistit mýdlovou vodou. Pro ještě lepší účinek lze do vody přidat lžičku jedlé sody.

Na zápach dobře funguje také citronová šťáva. Vařečky, které chcete nepříjemného odéru zbavit, několikrát přetřete rozkrojeným citronem. Nechejte pár minut působit a pak vařečky opláchněte.

Zázrak jménem horká voda

Dobře zvládne vařečky vyčistit také obyčejná vřelá voda. Vařečky si naskládejte do vhodné nádoby a zapněte rychlovarnou konvici. Hned jak voda dovaří, vylijte ji na znečištěné náčiní. Horká voda během chvilky pronikne do všech trhlin a spár. Nakonec vařečky opláchněte studenou vodou.

Něco navíc

Jestliže chcete své dřevěné pomocníky na vaření čas od času opravdu precizně vydezinfikovat, můžete. Naneste na vařečky 3% peroxid vodíku a nechejte asi čtvrt hodiny působit.

Životnost můžete vařečkám prodloužit i tím, když je občas po umytí a důkladném vysušení ošetříte minerálním potravinářským olejem.

Čeho se naopak vyvarovat

Rozhodně nikdy nedávejte vařečky do myčky nádobí. Totéž platí i pro další dřevěné výrobky, například krájecí prkénka, mísy a podobně. Prací prostředky a teplo můžou způsobit deformaci, nebo v horších případech prasknutí a porušení struktury dřevěných výrobků.

Tip: Jestliže nechcete, aby vaše vařečky tak snadno  nasávaly mastnotu a chuť připravovaných pokrmů, namočte je před vařením na pár minut do čisté vody. Budou pak v tomto ohledu odolnější.

Zdroj: allrecipes.com, cistedrevo.cz, metro.co.uk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008